Een eigen onderneming beginnen is onder jongeren ‘booming’. Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal ondernemers tussen de 20 en 29 jaar met twee procent is gestegen ten opzichte van 2016. Interessant om te weten: niet iedere jonge ondernemer heeft beschikking tot een ruim startkapitaal. Hoe doen zij dat?

Daniel Apostolovich (24) is tweedejaars student Financiële Management. Sinds drie jaar heeft hij samen met een goede vriend een eigen onderneming in de commerciële sector. Hij was nog niet eens klaar met zijn middelbare school toen hij ervoor koos om een eigen bedrijf op te gaan richten, genaamd Bespoke Design. Daniel: “In het laatste jaar van mijn vwo-opleiding had ik veel vrije tijd over en ben ik aan het denken geslagen. Op een gegeven moment dacht ik: een bedrijf oprichten, waarom niet? Daarmee wilde ik ondernemersvaardigheden ontwikkelen waarmee ik meer zou gaan verdienen dan vakkenvullen bij de Albert Heijn.”

Ruime startkapitaal is handig, niet persé nodig

“Een ruime startkapitaal is wel handig, maar niet persé nodig. Zo had ik zes maanden lang lage maandelijkse kosten en kon ik het eerste halfjaar moeiteloos doorkomen”, aldus Daniel. Daniel heeft drie dingen gedaan om zijn bedrijf op te richten: inschrijven bij de Kamer van Koophandel, goedkoop een domein aanschaffen en geen personeel werven. “De inschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft mij vijf tientjes gekost. Mijn website heb ik een halfjaar na de start van mijn bedrijf geupgrade. Dan gaan de maandelijkse kosten voor een domein wel omhoog, maar dan oogt de website net even iets netter. Omdat ik geen bedrijfsauto heb of personeel in dienst, ben ik niet verplicht om deze verzekeringen af te sluiten. Het blijft natuurlijk wel verstandig om te kijken welke verzekeringen verplicht zijn en welke sowieso verstandig zijn om af te sluiten.”

Oefening baart kunst

Daniel heeft geen dure voorbereidingscursus gevolgd om het zichzelf aan te leren websites op te bouwen. “Ik had geen ervaring met webdesign, dus ben ik zelf maandenlang intensief bezig geweest met het leren van websites opbouwen. Oefening baart kunst, want zo heb ik uiteindelijk wel geleerd om websites te bouwen. Gewoon zelf alles uit de kast halen en roeien met de riemen die je hebt en je hebt die dure voorbereidingscursus niet nodig.”

Slim inzetten bespaart ook geld

Eng vond hij het niet om zonder startkapitaal een bedrijf op te richten, hooguit een beetje spannend. “Ik verdeel de werkzaamheden met de mede-oprichter en natuurlijk werken we heel hard. We werven daarom geen personeel. Dat scheelt ons al personeelskosten. We proberen slim in te zetten om zo geld te besparen. Ook al heb je een smalle beurs, volgens Daniel kun je vooralsnog heel ver komen met een eigen bedrijf als je creatief bent. “De websites die ik bouw zien er mooi en professioneel uit. Mijn klanten zijn altijd blij met het eindresultaat wat ik lever.”

Flink aanpoten

Desalniettemin de Kamer van Koophandel waarschuwt dat het hebben van een eigen bedrijf niet zo makkelijk is als het lijkt. Wilskracht en motivatie zijn erg belangrijk. Daniel: “Het schommelt nogal tussen de 20 en soms wel 60 uur per week aan werktijd wat ik kwijt ben aan mijn bedrijf, flink aanpoten dus. Soms heb ik het intens druk. Dat betekent minder stappen en bier drinken dan normaal.”

Aantal start-ups onder jongeren tot 29 jaar