Voor Giovanni van Bronckhorst gaat de napret van het kampioenschap door. Volgende week vindt de huldiging in zijn eigen woonplaats plaats, en afgelopen woensdag mocht hij zijn standbeeld onthullen n het Rotterdams Museum.

Er was genoeg belangstelling, ook tientallen supporters togen naar het museum. In het museum kun je niet om het beeld van de coach heen, want meteen na de ingang loop je het levensgrote beeld tegemoet. Het is een gefrased, gebroken wit beeld van de Rotterdamse held.  “Ik ben blij met het resultaat. Gelukkig viel het poseren mee. Het duurde maar tien minuutjes”, zegt de coach. Dat poseren gebeurde al enkele maanden geleden, toen niemand nog zeker wist of Feijenoord kampioen zou worden. Met behulp van 3D-camera’s hebben is de voetballer vastgelegd. Vervolgens is daar het beeld mee gemaakt op een Rotterdamse campus.

“Belangrijkste reden is werk van zijn foundation”
Directeur Paul van de Laar is blij met het kunstwerk. “Hij is een sporticoon. Dat Feyenoord kampioen is geworden, is een mooie bijkomstigheid, maar ook als het feest op de Coolsingel niet was doorgegaan, was het beeld er gekomen”, zegt de directeur. Want volgens hem is het vooral de foundation waardoor Van Bronckhorst dit beeld heeft gekregen, die onderdeel is van een tentoonstelling over Rotterdam. De Giovanni van Bronckhorst Foundation zet zich in op sociaal en sportief gebied, door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren voor kinderen met een leerachterstand.

De Feyenoord-coach denkt daar ook zo over. “Ik vind het vooral belangrijk dat ik door dit standbeeld mijn foundation in de spotlight kan zetten. Niet alleen ik, maar ook supporters en mensen die er bij betrokken zijn, komen in de tentoonstelling voor. Hoewel Van Bronckhorst toch twijfelde of het beeld gepast was geweest zonder kampioensfeest, was hij daar op het moment van maken niet mee bezig. “We wisten toen toch al dat we kampioen zouden worden”, zegt hij met een knipoog.

Gerard Dongelmans op de foto met zijn held

Kampioenstattoo
De coach neemt na de tientallen journalisten ook tijd voor de fans die op de onthulling waren afgekomen. Eentje daarvan is Gerard Dongelmans, zelf ook vereeuwigd op de tentoonstelling, met een foto op de wand achter het witte beeld van Van Bronckhorst. Daar hangt hij met een foto van zijn kampioenstattoo, die hij vol overtuiging liet zetten toen Feyenoord nog een ruime voorsprong had op Ajax. Dat maakte hem bijna net zo populair als de coach zelf, want de media hadden de afgelopen tijd veel belangstelling voor deze moedige actie. “Ik heb ook niet lang getwijfeld over de tattoo, al was het op het laatst spannend of we onze voorsprong zouden behouden. De nieuwe versiering heb ik daarna in De Wereld Draait Door laten zien. Er moet nu alleen nog de datum bij, want die was natuurlijk nog niet bekend.”

 Hij bezorgde ons de titel en beker. Wat wil je nog meer?

Het was de eerste keer dat hij zijn idool ontmoette, en het lukte hem om met van Bronckhorst op de foto te gaan bij het standbeeld. “Hij verdient gewoon een standbeeld. Hij heeft ons de beker en de titel bezorgd. Wat wil je nog meer? En niet te vergeten die wonderlijke goal op het WK in 2010. Dat vergeet je ook nooit”, zegt Dongelmans trots.