Een uitslaande brand doordat je je telefoonoplader in het stopcontact hebt laten zitten. Het zou je zomaar kunnen overkomen. Studenten vertonen namelijk veel brandonveilig gedrag, volgens Floor van Lintel van Brandweer Midden- en West-Brabant.

Elektrische apparaten zijn volgens haar de grootste oorzaak van branden tegenwoordig. Studenten lopen extra risico omdat zij vaak veel verschillende apparaten bezitten. Die worden ook nog vaak allemaal tegelijkertijd gebruikt. “Als je vergeet die apparaten eruit te halen, of een verkeerde lader  gebruikt, dan kunnen ze oververhit raken en spontaan ontbranden.”

Bovendien bezitten jongeren iets meer een ‘lang leve de lol’ mentaliteit, volgens Van Lintel. “Studenten denken al gauw: dat komt wel goed. Dan krijg je een gang die vol staat met bierkratjes, of een fiets achter de voordeur omdat ‘ie anders gestolen wordt. Geen probleem, totdat er brand uitbreekt en je erover struikelt omdat je door de rook de weg niet meer kan zien.”

Ook het kookgedrag van studenten is niet altijd bevorderlijk voor de brandveiligheid. “Studenten drinken graag een borreltje in de stad, en lusten dan achteraf thuis nog iets uit de frituur. Maar als je naar de woonkamer gaat en je kroketje vergeet, kan het frituurvet te heet worden en uit zichzelf ontbranden.” In Breda is op die manier een studentwoning in rook opgegaan.

Van Lintel heeft wel een aantal tips om je studentenhuis brandveilig te houden. “Je kunt brand niet voorkomen, maar je kunt wel alert zijn. Gebruik originele opladers, haal laders na gebruik uit het stopcontact en wees gefocust als je aan het koken bent.”

Als het toch mis gaat, is een werkende rookmelder essentieel. Je wordt namelijk niet uit jezelf wakker van brand. “Controleer die rookmelder, druk eens op die knop! Als je er geen hebt, hang dan een nieuwe op.” Geen overbodige luxe, want volgens onderzoek van Brandweer Nederland hangt in 75% van de huizen de rookmelder niet goed of hij werkt niet.

Haar laatste tip: zorg voor een vluchtplan. “Het klinkt stom, maar je hebt in studentenhuizen vaak maar één voordeur waar je met zijn allen door naar buiten moet. Zorg dat de gang vrij is, en dat de deur ook ’s nachts te openen is. Als jij snel naar beneden probeert te komen en je komt erachter dat de deur op slot zit, dan is dat een beetje vervelend.”

Momenteel is de helft van de studentenhuizen niet brandveilig. Wie zijn eigen huis wil controleren, kan de folder Veilig op Kamers downloaden op Brandweer.nl.