Arriva heeft besloten om per 1 juli te stoppen met het inzetten van veel nachtbussen. De busmaatschappij voerde eind 2015 een pilot in, die het mogelijk maakte om ’s nachts te reizen tussen verschillende Brabantse dorpen. Het proefproject kreeg te weinig animo en wordt geschrapt uit de dienstregeling.

De provincie Noord-Brabant heeft die conclusie vorige week getrokken na een uitvoerige evaluatie. Het gaat om de nachtbussen op vrijdag- en zaterdagnacht tussen Rotterdam, Dordrecht, Breda, Tilburg, Eindhoven, Utrecht en Den Bosch. Uitzondering op de regel is de lijn tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch, die wordt op 1 juli wél in de definitieve dienstregeling opgenomen.

Studenten
Het besluit zal met name bij studenten die in omliggende dorpen wonen in het verkeerde keelgat schieten. Voor hen wordt een mogelijkheid ontnomen om ’s nachts vanuit de grote stad thuis te komen. Zij zullen op zoek moeten naar een alternatief.

Verwachtingen
Arriva verwachtte meer van de pilot, die in eerste instantie diende als vervanger voor de nachttreinen van de NS. ‘’Voor die nachttreinen was 7 ton aan subsidie per jaar nodig. Daar hebben wij met een voorstel met nachtbussen tussen 2.00 en 4.00 op geanticipeerd’’, aldus Catelijne Thomassen, woordvoerder van gedeputeerde Christophe van der Maat (Provincie Noord-Brabant).

Luister hier naar een audioverslag, met o.a. studenten en een buschauffeur van Arriva aan het woord.