Dirk Kuijt maakte op dinsdag bekend dat hij een punt zet achter zijn voetbalcarrière. Met zijn 36 jaar was hij dit seizoen één van de oudere spelers in de Eredivisie. Ondanks die leeftijd en kritiek op zijn sportieve prestaties wordt Kuijt gezien als de leider van het Feyenoord dat dit seizoen kampioen werd. Wat is het geheim van ‘de routinier’ op de Nederlandse velden?

Definitie

Niet iedere voetballer kan zomaar een routinier genoemd worden. Rijnmond Sport-verslaggever Dennis van Eersel is duidelijk: “Een routinier is in mijn ogen een ervaren speler.” En hoewel zo’n speler vaak veel wedstrijden speelt en routine heeft, gaat het niet altijd om een oudere speler. Een speler kan volgens Van Eersel al op jonge leeftijd een routinier zijn, als hij vroeg in zijn carrière doorbreekt. Als voorbeeld noemt de sportverslaggever Tonny Vilhena bij Feyenoord, die met zijn 22 jaar al 137 duels heeft gespeeld voor de Rotterdammers. “Hij heeft veel meer gespeeld dan sommige andere middenvelders in de selectie.”

Arno Vermeulen, chef voetbal bij de NOS, is het daarmee eens. Een routinier moet volgens hem waarde hebben voor het elftal en dat hangt zeker niet alleen af van leeftijd. “Bij Ajax loopt Heiko Westermann mee als routinier, maar door zijn leeftijd kan hij het niet bijbenen. Bij Johnny Heitinga was dat ook zo.” Dirk Kuijt is volgens Vermeulen het voorbeeld van een voetballer die laat in zijn carrière nog wel mee kon. “Hij is al wat ouder, heeft veel ervaring en je kan op hem rekenen.”

Kwaliteiten

Een routinier moet niet alleen van waarde zijn en al wat hebben meegemaakt; er zijn vele andere criteria. Vermeulen vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat andere spelers uit het team naar zo’n speler opkijken en hem vertrouwen. “Een routinier haalt de kastanjes uit het vuur en laat de boel niet zakken. Hij is onderscheidend.” Volgens Van Eersel zijn ervaren spelers ook ‘begeleiders’ voor jongere voetballers. “Vaak wordt de rol in de kleedkamer geroemd. Omdat zo’n speler veel dingen heeft meegemaakt of een status heeft, nemen jeugdige spelers daar eerder iets van aan.”

Noodzaak

Zowel Vermeulen als Van Eersel zijn het erover eens dat een meer ervaren kracht in het team noodzakelijk is. “Routine in een elftal is onmisbaar Zelfs het jonge Ajax heeft dat met Schöne en Veltman die al meer dan honderd duels voor het team hebben gespeeld. Een aantal spelers van Ajax spelen ook nog in het Nederlands elftal”, benadrukt Van Eersel.

Als het aan Vermeulen lag, zouden voetbaltrainers zich meer moeten focussen op leidende figuren in de ploeg. “Trainers en clubs moeten zich afvragen: wie gaat ons helpen als we het moeilijk hebben? Dan is een routinier met persoonlijkheid belangrijk. Wanneer spelers voor zichzelf voetballen, maak je het jezelf lastig.”