Waar in Brabant kun je het best wonen om gelukkig te zijn? Als het aan De Atlas voor Gemeenten ligt, is dat Roosendaal. De onderzoekers maakten een lijst van de vijftig gelukkigste grote gemeenten, die ze op 17 mei presenteerden. Brabant valt net buiten de top 10 met Roosendaal als hoogte notering op de 11e plek.

De Atlas voor Gemeenten baseerde de lijst op de mening van de inwoners. Een gelukkige gemeente moet volgens de makers een aantrekkelijk woon- en leefklimaat hebben, waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Hoe meer mensen aangaven door deze factoren gelukkig te zijn, hoe hoger de gemeente scoorde.

‘Ik geef mijn leven een 8’
In Roosendaal is 87 procent van de mensen gelukkig. “De stad is niet te groot en niet te klein. Dat maakt het leuk”, zegt meneer Been die ruim 65 in Roosendaal woont.  Leunend tegen de deur van zijn huis kijkt hij de Molenstraat in. “Ik zou mijn leven hier een 8 geven.”

De sleutel tot geluk
Maar waarom zijn in deze stad meer mensen tevreden dan in bijvoorbeeld Tilburg, die op plaats 32 eindigde? Geluksprofessor Meike Bartels deed onderzoek naar wat een mens gelukkig maakt en legt uit dat het voor een stad moeilijk is om daaraan bij te dragen. “Iedereen heeft andere verwachtingen en behoeften. Als bijvoorbeeld de horecatijden verlengd worden, zijn jongeren daar blij mee, terwijl andere groepen dit niet zijn. Een gemeente moet dan kiezen welke groep zij het belangrijkst vinden, maar dat is niet eenvoudig. Door te praten met je inwoners, komt een stad te weten wat hun behoeften zijn.”

De Roosendaalse wethouder Van Poppel weet als geen ander hoe belangrijk contact is. “We zetten de laatste jaren meer in om de inwoners te betrekken bij het beleid. Dit doen we door veel met hen te praten”, verklaart hij. “Daarmee verklein je de afstand en geef je de mensen een stukje autonomie.” Ook stappen durven nemen, is volgens de wethouder van belang. “Toen we hier de horecatijden verlengden, bleek dit uiteindelijk niet goed te werken. Zowel voor de jongeren als de omwonenden niet.  Dan ga je samen denken aan betere oplossingen, maar heb je het wel geprobeerd.”

“Er is geen holy grail die iedereen gelukkig maakt”

Lilianne uit Roosendaal begint te glimlachen als ze het goede nieuws over haar stad hoort. Zij denkt wel de hoge notering vooral door de goede sfeer komt. “Hier is gewoon iedereen vriendelijk voor elkaar. Je buurtbewoners staan altijd voor je klaar”, vertelt ze terwijl ze met een knikje een voorbijganger groet. Ook geluksprofessor Bartels geeft aan dat geluk ook niet alleen aan een bepaalde omgeving ligt. “Mensen die veel in de natuur komen zijn ook gelukkiger, maar die mensen zoeken die natuur vrijwillig op. Genoeg mensen die niet aan een boswandeling moeten denken. Er is dus geen holy grail die iedereen gelukkig maakt.”

Ook inwoner Peter Kesseler denkt de oorzaak van het geluk in Roosendaal te weten

Het gevaar van gemiddelden
Volgens de lijst wonen de minst gelukkige Brabanders in Eindhoven. Met 85% eindigde de gemeente op plaats 38. Bartels: “De verschillen in percentages zijn niet groot. Daarnaast moet je goed beseffen dat het een gemiddelde is. Dat wordt vaak vergeten als zo’n lijst gepresenteerd worden. Mensen denken dan snel dat inwoners uit plaatsen die laag op de lijst staan, niet gelukkig zijn. Dit is natuurlijk niet waar.”

Blijven verbeteren
Hoewel de 11e plaats niet verkeerd is, gaat Van Poppel nu niet achteroverleunen. “Je kunt nooit iedereen gelukkig maken, maar ik denk dat we de goede weg zijn ingeslagen door nauw in contact te staan met de bewoners”, vertelt hij.

Dat een gemeente niet iedereen tevreden kan houden, weet ook Bartels. Gelukkig worden, begint met jezelf. “Leer je eigen krachten zo goed mogelijk kennen”, stelt de professor voor. “Dan kun je je vooral inzetten op die dingen die je leuk vindt en je gelukkig zullen maken.”