Wie de eeuwige ranglijst van de Eredivisie erbij pakt ziet dat een aantal clubs eigenlijk thuishoort op het hoogste niveau, maar daar niet speelt. Twee van die clubs zijn MVV Maastricht en Cambuur Leeuwarden, die beide nog strijden om een plekje op het hoogste niveau. Afgelopen donderdag stonden beide ploegen in Maastricht tegenover elkaar.

Nog voordat de wedstrijd begint, is er paniek aan de kant van MVV. Eerste keeper Bo Geens verstapt zich in de warming-up. De keeperstrainer en verzorger snellen richting de doelman en zijn er snel uit. “Wisselen!” schreeuwt men naar de kant. Overhaast begint reservekeeper Mikolaj Smylek aan een geïmproviseerde warming-up, terwijl Geens naar binnen wordt gedragen.

Een minuutje of vijf later stijgt er een groot gejuich op. Geens blijkt toch op tijd te zijn opgelapt en kan aan de wedstrijd beginnen. Na afloop zegt de Belg het volgende over de blessure: “Ik ging de lucht in om de bal te pakken en op dat moment voelde ik een soort knak. Mijn knie schoot op slot en ik wist niet meer wat ik moest doen. Ik dacht dat het einde verhaal was, maar uiteindelijk zijn we er toch in geslaagd om de knie weer terug op zijn plek te krijgen.”

Misschien heeft het ook wel te maken met de spanning die de Jupiler League play-offs met zich meebrengen. Nog acht teams zijn in de race voor twee plekken in de Eredivisie. Vanavond staan de halve finales op het programma, maar in Limburg zijn ze vooral bezig met de mogelijke finale.  Dan zou het namelijk zomaar kunnen dat de twee eeuwige rivalen, MVV en Roda, tegenover elkaar staan in een directe confrontatie om een Eredivisie-ticket.

Met luid overslaande stem telt de stadionspeaker af. “Hier zijn onze matadoren!” gilt hij als de twee elftallen uit de spelerstunnel lopen. Grote hoeveelheden rood-witte confetti en slingers komen naar beneden uit het vak van de ultra’s, de fanatieke supporters van MVV. De spelers stellen zich op rond de middencirkel en dan is het tijd voor een van de meest bijzondere rituelen rond thuiswedstrijden van de Maastrichtenaren.

Zangeres Angelina, bekend van haar grote hit Daan goon de lempkes aon, mag vanavond het Maastrichtse volkslied zingen en zo het spektakel op gang brengen. Als de slingers van het veld zijn geveegd en alle plichtplegingen zijn voldaan, is het tijd om te beginnen met waar het echt om draait: de wedstrijd.

MVV laat zich vanaf de aftrap afbluffen door Cambuur, maar dan doet de ploeg na acht minuten één aanval. Joeri Schroijen slingert de bal voor vanaf rechts en met een gelukje valt de bal voor de voeten van de van Arsenal gehuurde Nigeriaan Kelechi Nwakali, die met een lepe volley de doelman verschalkt. Het gezang van de MVV-fans wordt nóg heviger, maar iedereen in het stadion voelt wel dat Cambuur de ploeg is die het meest aanspraak maakt op een doelpunt.

Dat doelpunt laat niet lang op zich wachten. Na ruim achttien minuten voetballen doet Cambuurs toptalent Sander van de Streek een gooi naar de titel ‘mooiste doelpunt in de play-offs’. Hij plukt de bal met een feilloze aanname uit de lucht, draait zich vrij en plaatst de bal op geweldige wijze langs de opgelapte Geens. Voor het eerst vanavond laten ook de honderd Friese fans, die ruim vier uur in de bus gezeten hebben om Maastricht te bereiken, zich horen.

Na de 1-1 lijkt het alsof beide ploegen een gelijkspel wel best vinden. De zeventig minuten die volgen staan bol van de spanning en mede daardoor blijft het goede voetbal uit. Hier en daar zijn er wat kleine kansjes, maar echt noemenswaardig is het allemaal niet. Na 94 minuten play-offgekte heeft scheidsrechter Siemen Mulder genoeg gezien. Hij fluit af en het duel eindigt onbeslist.

Dan roept de stadionspeaker de uitslagen om. “Helmond Sport tegen Roda JC, nul-één.” Er gaat een zucht van teleurstelling door het stadion. Zij hebben wel gewonnen. Toch is er veel vertrouwen in het stadion. Eén supporter, zonder shirt, maar mét tatoeages, weet het zeker. “Wij waren veel beter dan Cambuur. Dat winnen we zondag makkelijk.”

Juist, zondag. Dan vindt het hele spektakel opnieuw plaatst. De play-offkaravaan trekt dan namelijk naar Leeuwarden, waar beide ploegen weer negentig minuten tegenover elkaar staan. De spanning zal dan nóg groter zijn, want wat er ook gebeurt: de Eredivisie, datgene waar je het als betaald voetbalclub voor doet, is nu wel héél dichtbij.