De FINA/Airwave Swimming World Cup komt voor de tweede keer in de historie van het zwemtoernooi naar Eindhoven. Op 11 en 12 augustus neemt de mondiale wereldtop het tegen elkaar op in het 25-meterbad van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

De Swimming World Cup is in 1979 gestart. De editie van 2017 wordt de tweede keer dat Eindhoven een van de gaststeden is. De vorige editie in Eindhoven was in 2013. Het toernooi duurt achttien dagen, verdeeld over negen weekenden in verschillende steden. Dit jaar komt het toernooi in Europa, het Midden-Oosten en Azië. De overige twee Europese gaststeden zijn Moskou en Berlijn. Het totale prijzengeld bedraagt twee miljoen dollar.

De wereldtop

Technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, André Cats, deed vandaag in de persconferentie de toezegging dat het Nederlandse zwemteam met de absolute toppers gaat aantreden. Daarnaast heeft de Nederlandse zwembond de plicht om bij ieder van de negen zwemsteden aanwezig te zijn. Ook daarvoor zal Nederland met een sterke selectie komen van mondiale topzwemmers en -zwemsters. Niet alleen Nederland treedt met een sterke delegatie aan. De organisatie belooft dat het een weekend vol internationale toppers als Naomi Kromowidjojo en Cate Campbell wordt. Maar omdat Nederland het gastland is, krijgt de KNZB enkele privileges. “Wij mogen als Nederlands team voor de wedstrijd in Eindhoven een groter aantal zwemmers inschrijven dan gebruikelijk. Dat geeft ons als zwembond de kans om in de breedte meer zwemmers ervaring te laten opdoen het hoogste niveau”, vertelt Cats.

De Swimming World Cup in Eindhoven komt volgens de technisch directeur op een goed moment in het seizoen. “Anderhalve week voordat het toernooi in Eindhoven plaatsvindt , is het WK-zwemmen in Boedapest. Dus de Nederlandse selectie zal voor het WK topfit zijn, en in die anderhalve week daarna kunnen de sporters uitrusten. Normaalgesproken zijn de zwemmers dan conditioneel op hun top als ze hier in Eindhoven aantreden.”

Spektakel 

Pieter van den Hoogenband, toernooidirecteur van de Swimming World Cup Eindhoven, heeft zich ten doen gesteld om het tot een ‘compact en spectaculair’ toernooi te maken. “Onze 25-meterbaan leent zich uitstekend voor korte en snelle races.” Hij wil het programma zo opstellen dat de ceremonies en wachttijden tussen de wedstrijden in zo kort mogelijk zijn. “De warmte in een zwembad is niet ideaal voor het publiek. Dus we willen ten behoeve van iedereen dat het een compact programma is om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Met name voor de finales wanneer het stadion echt vol zit, is het belangrijk dat alle wedstrijden vlot achter elkaar volgen.”

Tenslotte biedt het zwemfestijn ook kansen voor de grote Nederlandse talenten. Op de vrijdag van het toernooi zullen zwemtalenten het tegen elkaar opnemen in het Pieter Van Den Hoogenband Zwemstadion. De beste zwemmers mogen later met gevulde tribunes zichzelf tegen elkaar bewijzen. Voor de selectie van deelnemers van deze wedstrijd wordt niet alleen gekeken naar hun tijd, maar ook de zwemtechniek wordt beoordeeld.