Aan alle jongens die denken dat ze niet kunnen dansen: Verman jezelf en probeer het gewoon een keertje uit! Na het lezen van dit artikel durf jij voortaan ook de dansvloer op.

Jelmer Tolboom, dansleraar bij SylCdance Studio: “Maak je niet zoveel zorgen. Dansen is net zo makkelijk als lopen. Gewoon ritme houden en een beetje je knieën buigen. Dan komt het allemaal goed.” Jelmer denkt dat iedereen het in zich heeft. “Iedereen zou kunnen dansen. Na het een paar keer te doen, heb je het al snel onder de knie. Als je de dansvloer opgaat en je de eerste keer niet zo op je gemak voelt, moet je gewoon lol maken met je vrienden. Je leert het uiteindelijk toch wel.” Noah Kivits, collega van Jelmer, deelt deze mening. “Daar ben ik het mee eens, zolang je maar plezier maakt.”

‘Dansen is net zo makkelijk als lopen’

Jelmer vindt ook dat je juist op stap veel aandacht kunt krijgen door te dansen. “Als je goede bewegingen laat zien op de dansvloer is je aandacht al binnen. Zelfs als het heel simpel is.” Daarnaast kunnen Jelmer en Noah zich er niks bij voorstellen om de hele avond aan de bar te hangen. Jelmer: “Het is juist heel leuk als je gewoon lekker met je vrienden mee kunt doen. Dat vind ik veel leuker dan dat je heel de avond aan de bar hangt. Dus ik zou zeggen, gewoon de dansvloer op en lekker een beetje bouncen.” Noah kan zich daar wel in vinden: “Het is denk ik ook belangrijk om een beetje swing te hebben. Daarnaast is het nooit verkeerd om het gewoon te proberen.”

Swing, bouncen? Wat bedoelen ze daar nou precies mee? De dansers laten wat voorbeelden zien:


Positieve aandacht

Van deze video’s kan student Quint de Pagter nog iets leren. Hij laat zich niet afschrikken door de dansvloer maar is ook niet volledig overtuigd van zijn danstalenten. “Ik vind dansen wel heel leuk. Het enige probleem is dat ik het niet echt kan.” Toch weerhoudt dat hem er niet van om een dansje te wagen. “Ik dans wel gewoon lekker mee als het druk is op de dansvloer. Ik zou het alleen niet zo snel doen als het rustig is, of als er veel bekenden zijn.” Beter leren dansen zou hij wel willen, maar les gaat hem net een stapje te ver. “Ik vind het niet van levensbelang om goed te dansen. Toch zou ik wel lessen gaan volgen als hier de focus op ‘uitgaan’ zou liggen en als het in de sportschool werd gegeven. Dat lijkt me leuk om met een groepje te doen. Dan wordt het vanzelf gezelliger.”

Quint merkt niet dat hij aandacht krijgt als hij danst, maar hij is er wel zeker van dat het alleen maar positief zou zijn. “In Tilburg danst iedereen, dus als je dan meedoet krijg je sowieso geen negatieve aandacht. Ik denk juist dat je negatieve aandacht krijgt als je de hele avond stilstaat. Toch is dit niet overal hetzelfde. Op andere plekken wordt er meteen gezegd ‘die gaat los, die is zeker hartstikke dronken.” Quint is in ieder geval niet onzeker als hij de dansvloer opgaat. “Heel veel mannen doen het überhaupt niet. Dus dan denk ik, ik doe het tenminste wel!”

Barhangen

Student Jip van den Berg staat, in tegenstelling tot de hierboven genoemde jongens,  liever aan de bar dan op de dansvloer. ”Ik dans niet zo vaak. Ik denk omdat ik geen zin heb en omdat ik het niet zo goed kan. Het hangt toch samen met je motoriek.” Ondanks het feit dat hij zichzelf houterig noemt, komt het toch weleens voor dat Jip zijn dancemoves laat zien. Dit is wel vaak na een aantal biertjes. “Ik denk dat alcohol zo’n zeventig procent invloed heeft op mijn dansbewegingen. Ik wil nog weleens, als ik echt wat gedronken heb, op een podium gaan staan. Dan raakt het podium ineens akelig leeg.”

Hij voegt er snel aan toe dat hij soms wel eens een ‘enorm gekke move’ eruit gooit wanneer hij bobt. Helaas krijgt de Tilburgse student niet echt aandacht door deze enorm gekke bewegingen. “Ik denk dat ik beter mijn charmes kan laten zien en mijn vlotte babbel eruit kan gooien.”