Tupac Shakur, de legendarische rapper, wordt geëerd met een nieuwe biografische film. All Eyez On Me (2017) gaat over het leven van 2Pac. Acteur Demetrius Shipp Jr. vertolkt de legende die op 25-jarige leeftijd werd doodgeschoten.

Het is al eenentwintig jaar geleden dat Tupac is vermoord. De rapper groeide op in New York en Baltimore, waar hij al snel het verkeerde pad op ging. Door verkeerde vrienden kwam hij al gauw in aanraking met justitie. Op vijftienjarige leeftijd begon hij te rappen. Op zijn twintigste bracht hij zijn eerste album uit, 2Pacalypse Now.

In Amerika luisteren jongeren nog steeds naar zijn muziek. Tupacs album All Eyez On Me – waar de filmtitel op gebaseerd is – is samen met zijn Greatest Hits-album, een van de meest verkochte albums in de Verenigde Staten. Om de hiphop-legende te eren komt nu de biopic uit.

Changes is dus het favoriete 2Pac-nummer van Henk van Dillen van het HipHopHuis. Dat nummer gaat over drugs, criminaliteit en politiegeweld. De melodie waar Van Dillen het over had is van het nummer The Way It Is van Bruce Hornsby and the Range.

Een tweesnijdend karakter
Tupacs invloed heerst dus nog steeds in de hiphop van nu. Zijn poëtische teksten over politiegeweld en ongelijkheid hadden veel invloed op hiphop en rap. Mike Groeneweg van Project Boks – cultuurcentrum dat hiphop-workshops aanbiedt – is opgegroeid met Tupacs muziek. Groeneweg:

“Tupac is niet alleen een artiest, maar ook een mooi en veelzijdig mens. Hij kent veel karakters en vele kanten. Sommige artiesten laten maar een kant van zichzelf zien, Tupac niet, hij had een tweesnijdend karakter. Hij liet zijn gangsterkant zien én zijn gevoelige kant.”

Een nummer dat de rappers gangsterkant goed naar voren laat komen is Ambitionz az a Ridah. Dit nummer gaat over zijn hoge status als gangster.

Een nummer dat zijn gevoelige kant weergeeft is Dear Mama, waarin hij zijn dankbaarheid en liefde aan zijn moeder getuigd.

Moordmysterie
In de jaren ’90 had Tupac een rivaal The Notorious B.I.G. (ook wel Biggie Smalls genoemd). De rivaliteit zorgde voor de mysterieuze aanslag op Tupac. Gert-Jan Nabuurs, van 4XM Music (een platform voor hiphop en rap), vertelt:

“Ik ben zelf altijd een fan geweest van Biggie. Tupac had enorme invloed op de hiphop, maar mijn voorkeur ging naar Biggie Smalls. De rivaliteit tussen hen en de gebeurtenissen rondom Tupacs moord zijn nog steeds een mysterie, dat maakt zijn levensverhaal zo fascinerend.”

Hierboven kun je de trailer bekijken van dat levensverhaal. All Eyez On Me (2017) is op 16 juni te zien in de bioscoop. Die datum is tevens de geboortedag van Tupac Shakur.