Van allerlei kanten kwamen meisjes, ouders, opa’s en oma’s, studenten en dansdocenten in roze met zwarte kleren op het PSV-stadion af. Waarom? Dédédance-danseresje Floor Scholder (8), was voor één dag, de baas van het veld.

De ‘baas van het veld’ actie werd georganiseerd door EnergieDirect, de nieuwe hoofdsponsor van PSV. De actie begon met de vraag: wat zou jij doen als je één dag de baas van het veld zou zijn? Floor Scholder wist het wel en wilde haar droom verwezenlijken: een dansles met heel Dédédance-ballet in het Philips Stadion. Dat lukte! Met maar liefst 6000 stemmen won Floor deze actie. Ze kreeg op 11 mei te horen dat zij voor één dag de baas op het veld mocht zijn. Een probleempje: de show was precies negen dagen later al. Hoe organiseer je zo’n groot dansevenement in iets meer dan één week? Dédédance-docent Karin van Doorn kijkt trots naar het geheel en zegt: “Normaal duurt het organiseren van zo’n evenement één jaar. Nu deden we er negen dagen over, maar het is alsnog gelukt! We wilden dat de droom van Floor uitkwam.”

Sfeer
Niet alleen Dédédance wilde dat de droom van Floor uitkwam. Drieduizend dansers, waaronder ouders en leerlingen, stonden vrijdagavond klaar om mee te dansen. Daarnaast zat de zuid-tribune van het stadion bomvol met toeschouwers. Het was dan ook aan Floor om alle mensen te verwelkomen: “Fijn dat jullie er allemaal zijn. We gaan er een feestje van maken!” Dat was voor de docenten zeker geen probleem. Ze begonnen meteen met dansen en deden hun volle best om iedereen mee te laten doen. Op het eerste gezicht leek het wel een ander stadion. Er stond een groot podium op het gras, drieduizend man op het veld en er klonk harde dansmuziek door de speakers. Echter, als je je ogen sloot, rook je de patatlucht, voelde je mensen springen op de tribune en hoorde je enthousiast geschreeuw en gelach. Toch niet zo ver weg van een voetbalwedstrijd.

Beweging stimuleren
Karin denkt ook dat zo’n groot sportevenement beweging stimuleert. “Kinderen, studenten en ouders doen allemaal aan zo’n tof evenement mee en komen daardoor in beweging. Ik denk dat het nu sowieso heel belangrijk is dat mensen gaan sporten en dan moeten  ze natuurlijk wel weten wat er allemaal te doen is. Door zo’n evenement komt er aandacht voor en krijgen onze leerlingen nog net dat beetje extra motivatie.”

Van driejarigen tot vijftigjarigen
Het geeft natuurlijk ook een kick om met zoveel verschillende leeftijden op één veld te dansen. Dédé-leerling Danielle van den Boogaard: “Je traint nooit met elkaar maar laat nu wel dezelfde dans zien. Niet alleen voor ons was het speciaal, ook voor het publiek is het mooi om het te zien. En om een keer op het veld van PSV te staan, maakt het natuurlijk extra speciaal. Dat kan niet iedereen zeggen!” Karin denkt ook dat het niet alleen de droom van Floor en Dédé was. “Het was zeker ook de droom van alle vaders. Die mochten nu ook eens een keer op het heilige gras van PSV staan!”

Idee achter de actie
Terwijl Ilse Steenbergen, PR-adviseur van EnergieDirect, een rustig plekje zoekt in het volstromende Philips Stadion legt ze het idee achter de actie uit. “Wij hechten een grote waarde aan de fans en willen daarom sympathieke activiteiten voor hen organiseren. Voor veel fans is het toch wel echt een droom om ooit op de middenstip van het Philips Stadion te staan. Toen dachten we, waarom organiseren we niet iets om deze droom te realiseren?” Van de 177 inzendingen kozen Energie Direct en PSV samen 15 kansmakers uit. “We keken naar drie criteria: creativiteit, originaliteit en uitvoerbaarheid.” Daar zat Floor Scholders’ idee dus ook tussen. “Wij vonden het een heel opvallend idee. Een balletles op een voetbalveld: een groter contrast bestaat niet.”