Heb je een Pitbull, Stafford of Akita? Dan moet je vanaf volgend jaar verplicht op een opvoedcursus. Met nog achttien andere rassen staan ze op een lijst van risicohonden’, die staatsecretaris Martijn van Dam heeft laten samenstellen. Met deze maatregel hoopt Van Dam het aantal bijtincidenten te verminderen.

En er verandert nog meer. Zo wil Van Dam een meldpunt invoeren om bijtincidenten beter bij te houden. Met deze gegevens kan de gemeente bijvoorbeeld een gebiedsverbod opleggen aan bepaalde hondeneigenaren, of het dragen van een muilkorf verplichten.

Wanneer er iemand binnenloopt in de trimsalon van de 25-jarige Linda van Oorsouw, blijven haar Akita’s Jitsu en Ayumi rustig liggen. “Nou, zo risicovol zijn ze dus”, zegt ze lachend. Ze is afgestudeerd dierenverzorgster en fokker van het ras. Sinds deze week staan haar geliefde honden op de lijst. Of het haar verbaasde? “Nee, dat niet. De Akita is lang niet voor iedereen geschikt, want ze zijn erg intelligent en daar moet je wel mee om kunnen gaan”, zegt ze. “Maar agressief? Nee, dat absoluut niet.”

Hachi
De Akita is vooral bekend geworden door de film Hachi. Daar wordt de viervoeter afgebeeld als een lieve, loyale hond. “In die film is het natuurlijk allemaal wel wat geromantiseerd. Ze zijn vroeger ook als vechthond gefokt, maar dat gebeurt nu al lang niet meer. Ze kunnen soms nog wel wat schuw zijn naar andere honden. Maar gewelddadig tegen mensen zijn ze zeker niet.”

Ook met kinderen is het ras geen probleem. “Een van mijn pups is zelfs hulphond geworden.” Ze is het daarom ook totaal niet eens met de lijst. “Het is wel jammer dat de Akita nu zo wordt neergezet op een lijst met agressieve rassen. Want dat zijn ze gewoon niet”, zegt ze. “Agressie zit in een hond, niet in een ras. Echt iedere hond is driftig te maken.”

Van fiets gebeten
Dat heeft het zesjarige dochtertje van Marita Talo helaas zelf moeten ondervinden. Afgelopen week werd het meisje tijdens een rondje fietsen in beide benen gebeten door een agressieve hond. Maar, het ras staat niet op de risicolijst.

Talo is ook vooral boos op de eigenaar van de hond. “De hond zat niet vast, en mijn dochtertje werd niet gewaarschuwd toen ze aan kwam fietsen.” Ondanks dat de hond ze zich al vaker aanvallend heeft gedragen. Nadat ze gebeten was, is het meisje bloedend naar huis gekropen. “Hoe kon de eigenaar mijn dochtertje daar zo laten liggen, in plaats van 112 te bellen”, vraagt Talo zich nog altijd af.

“Dit soort ongevallen zijn niet te voorkomen met alleen zo’n lijst”, zegt Talo. “De hond die mijn dochtertje heeft gebeten was namelijk ook geen bijthond.” Volgens haar zou de overheid alle hondeneigenaren moeten verplichten een cursus te volgen. “De meeste honden worden niet slecht geboren; het is het baasje die de hond gek maakt.”

Schuld van baasje
Ook hondentrainer Frank de Rooij denkt dat we het niet moeten zoeken bij het ras, maar eerder bij het baasje. “Het ligt eraan hoe de baas het hondje opvoedt”, vertelt hij.

Maar waar gaat het dan fout? “Mensen kopen een bepaald ras vaak voor de verkeerde reden”, zegt De Rooij. Bijvoorbeeld met de American Stafford. “Mensen nemen die vaak vanwege het stoere uiterlijk, om te laten zien ‘kijk mij eens met deze hond’. Terwijl ze het gedrag en karakter van de hond helemaal niet kennen. Dan komt zo’n hond echt in verkeerde handen.”

Verplichte cursus
De Rooij heeft een dubbel gevoel over de lijst. “Er gebeuren de laatste tijd veel bijtincidenten, dus een verplichte cursus is wel goed. Maar dat zou niet alleen moeten gelden voor de rassen op die lijst, maar voor welk ras dan ook.” Daar is Van Oorsouw het mee eens. “Ik raad het ook altijd aan als ik een pup verkoop”, zegt ze. “En of je dan een Chihuahua, Labrador of Pitbull hebt, dat maakt niet uit. Het heeft altijd profijt.”

Voor het dochtertje van Talo is het helaas te laat. Ze is nog steeds aan het herstellen van haar verwondingen. “Het respect dat mijn dochter ooit had voor honden, is veranderd in een grote angst.”