Voor degene die graag hun innerlijke berggeit willen loslaten, is de nieuwe trend boulderen misschien iets.

Bij Block013 kun je sinds twee jaar de sport boulderen beoefenen. De klimmers kunnen zich via de kleurrijke klimwanden omhoog trekken . Zonder touw dat wel. Ruben Donders (24) opende Block013 samen met zijn broer en een vriend. “Boulderen wordt steeds populairder. De afgelopen paar jaar is het aantal boulderhallen verdubbeld.’

  • Robin Donders (24), Jeroen Donders (28) en Max van der Heijden (23) starten in 2015 de eerste boulderhal van Tilburg.
  • De binnenkant van de boulderhal ziet er iets anders uit dan de gemiddelde klimhal. "Boulderen is vooral een puzzel," vertelt Ruben. "Bij normaal klimmen ga je recht omhoog. Bij boulderen moet je je in de gekste bochten wringen om de top te bereiken."
  • Ruben laat zien hoe het klimmen in zijn werk gaat. "Het trekt veel studenten. Het is spannend, het is puzzelen en het is een uitdaging."
  • "Het boulderen is de laatste jaren een steeds grotere hype geworden", vertelt Ruben. In bijna alle grote steden van Nederland is een boulderhal te vinden. "De eerste boulderhal opende tien jaar geleden in Eindhoven. Wij zijn twee jaar geleden opengegaan. "
  • Volgens Robin is klimmen ook een sociale sport. "Veel klimmers beginnen hier alleen maar leggen al snel contact met anderen. Je vraagt om hulp, je begint te kletsen en zo ontstaan contacten vanzelf. Dat er een bar bij de klimhal zit helpt ook mee."
  • Mocht je op klimvakantie gaan dan heeft Robin nog een aantal tips:"Ga van tevoren op cursus. Met een aantal workshops kom je al een heel eind." De hele klimhal ligt vol met dikke matten die je in de natuur niet zult vinden. "In dat geval kun je altijd nog een crashpad huren op de klimlocatie zelf. Dat zijn kussens die je neer kunt leggen op de plekken waar je denkt dat je gaat vallen. “En dan maar hopen dat je goed gokt,” aldus Robin.
  • Ter plaatse worden er nieuwe grepen op de muur geschroefd. Bij het klimmen wordt gekeken naar de kleurcodes. De kleuren van de grepen bepalen de moeilijkheidsgraad van de route.
  • Mocht je nou toch niet zo zeker zijn van je klimkunsten of juist wel maar wil je voor de zekerheid weten hoe je goed moet vallen. Dan heeft Ruben de volgende tip: “Als je de grond raakt gelijk doorrollen. Zo haal je de meeste impact uit je val.”