Tijdens de Week van ons water wordt er in Nederland aandacht gevraagd voor bewust omgaan met water. In Breda wisten ze daar afgelopen vrijdag een merkwaardige draai aan te geven. Wat begon als een grappig idee, eindigde in een échte wedstijd: het Kampioenschap Rioolaanleg.

“We hebben al veel activiteiten gehad tijdens de Week van ons water, maar dit is het toppunt”, zegt burgemeester Paul Delpa tijdens zijn openingswoordje op de Slingerweg in Breda. “Misschien is dit ook wel gelijk een startschot voor een nieuwe olympische sport.”

Het doel
Tijdens het Kampioenschap Rioolaanleg strijden twee teams van drie personen tegen elkaar. De teams bestaan uit mensen van de gemeente, het waterschap en het bedrijfsleven in Breda. Binnen tien minuten moeten ze verschillende rioolbuizen op de juiste manier aan elkaar verbinden. Het afvalwater van een toilet, kolk en dakgoot moet goed door de buizen kunnen stromen zodat het uiteindelijk in een afvoer terecht komt. Lukt het niet binnen tien minuten, dan begint het water automatisch te stromen en krijgen de spelers natte voeten.

Het team dat het binnen de tijd het snelst voor elkaar krijgt, heeft gewonnen en gaat naar huis met de eervolle titel ‘Kampioen Rioolaanleg Breda 2017’ én een beker in de vorm van een gouden afvoerbuis uiteraard.

‘Enorm leuk initiatief’
“Ik heb dit samen met de jongens van uitvoering georganiseerd”, vertelt Ivar Roefs enthousiast. Hij is technisch specialist bij Stedelijk Water Breda en lid van de organisatie van het Kampioenschap Rioolaanleg. “Voor hen is dit een mooi evenement om te laten zien waar ze dagelijks mee bezig zijn. We willen een stukje bewustzijn creëren bij anderen, maar ook binnen de eigen branche. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk.”

Martijn Klootwijk, manager Stedelijk Water Breda en lid van de organisatie van de Week van ons water, vult Roefs aan: “Ik vind het een enorm leuk initiatief. Het is natuurlijk mooi dat je met zowel je collega’s als met anderen zoiets kan doen.”

‘We laten ons niet kennen’
Wynand Jansen van aannemings- en rioleringsbedrijf Graaumans is een van de deelnemers. Samen met zijn collega’s heeft hij speciaal een middag vrij genomen om als ‘Team Uitvoering 3’ aan het kampioenschap mee te doen. “We laten ons natuurlijk niet kennen, hè”, vertelt hij. “Ik vind het heel leuk dat mensen de uitdaging aan willen gaan. We zullen zien wat er van gaat komen.”

Nadat de burgemeester het startsein geeft door op de gong te slaan, die natuurlijk een riooldeksel is, barst de strijd los.

Onze riooljournalist Jules Raijer doet zelf ook een poging in ‘Team Media’. Zal het hem lukken? Bekijk hieronder de GoPro-video.

Volgend jaar weer?
Tijdens het kampioenschap zijn er in totaal ongeveer 70 rioolfanaten aanwezig. ‘Team Uitvoering 4’ gaat uiteindelijk naar huis met de prijs die door Martijn Klootwijk wordt uitgereikt.

Op 31 mei komt er nog een tweede editie van het Kampioenschap Rioolaanleg. Het gemeentebestuur heeft namelijk het waterschapbestuur uitgedaagd om deze competitie ook te doen. Martijn Klootwijk: “De twee besturen gaan dan tegen elkaar strijden. Dat vind ik wel een mooi moment om mee te maken.”

Het is nog niet zeker of er volgend jaar een nieuw kampioenschap komt, maar Wynand Jansen kijkt er nu al naar uit: “Dat is te hopen. Als dat zo is, ben ik zeker weer van de partij!”

De Week van ons water duurde van 12 tot en met 21 mei.