Twee studenten van de opleiding Small Business & Retail Management geven een gastcollege over ondernemerschap aan kinderen uit achterstandswijken van Breda. Coach Arwin Chotkoe: “We laten hen kennismaken met een andere wereld.” 

Wie wil er later ondernemer worden? Dat is geen gemakkelijke vraag voor kinderen van tien tot en met veertien jaar. Toch zijn de leerlingen van uit de wijk Hoge Vucht in Breda niet vies van een lesje ondernemerschap. “Mijn vader is ondernemer!” roept er eentje. “Hij heeft een slagerij.” “Mijn moeder heeft haar eigen kapperszaak!’ gilt een ander. Binnen de kortste keren vliegen verschillende handen de lucht in en opent zich een gesprek.

Gastsprekers Bart van Weert en Sam Snoeijs van Avans Hogeschool in Breda kijken tevreden om zich heen. “Of ze alle ins en outs van het ondernemerschap begrijpen? Dat betwijfel ik”, zegt Bart. “Maar hun aandacht hebben we in ieder geval wel!”

En dat is volgens het tweetal geen eitje. Sam, lachend: “Eerlijk gezegd dachten we dat de leeftijd iets hoger zou liggen. Ondernemerschap is niet iets dat je zomaar even uitlegt. Zeker niet aan jonge kinderen.” Toch zetten de Avansstudenten hun beste beentje voor. Met behulp van voorbeelden en video’s nemen ze de klas mee in hun gastcollege over ondernemen. Zo komen bekende Youtubers en voetballer Afellay voorbij, maar ook beroemde merken als Red Bull en Coca Cola. “Dat is Enzo Knol!” gilt de klas als een plaatje van de grote Youtuber in beeld komt. “Dit zijn dingen die kinderen herkennen”, gaat Sam verder. “Zo krijgen ze een duidelijker beeld van wat ons vak inhoudt.”

Kansarm
Het gastcollege van de studenten is in samenwerking met Petje Af, een stichting die zich inzet voor kinderen uit armere wijken. Een belangrijk initiatief, vindt John F. Kennedy-docent Arwin Chotkoe. Volgens hem leven twee op de vijf kinderen uit zijn klas namelijk met ernstige financiële problemen. “Ik maak de gekste dingen mee”, vertelt hij. “Sommige leerlingen nemen soms helemaal geen eten mee omdat ze gewoon niets in huis hebben. Het woord ‘kansarm’ klinkt negatief, maar het is wel de werkelijkheid.”

Eigen straatje
Toch is de Bredase stichting vastberaden om daar verandering in te brengen. Zo’n dertig zondagen per jaar verzorgt Stichting Petje Af een programma om deze kinderen iets te leren. Een manier om hun ‘achterstand’ te verkleinen. Velen hebben volgens Arwin namelijk moeite met de Nederlandse taal en krijgen weinig aandacht thuis. “Het enige wat ze kennen, is hun vertrouwde omgeving en hun vertrouwde vriendjes”, legt hij uit. “Verder dan hun eigen straatje komen ze niet.”

Andere wereld
Daarom zijn de gastcolleges volgens hem en collega Jill van groot belang. “Ze hoeven het heus niet allemaal meteen te snappen,” vertelt Jill. “Waar het om gaat, is dat de klas bewust wordt van wat er om hen heen leeft. Dat iets als ondernemerschap bestaat en een optie kan zijn. We laten hen kennismaken met een andere wereld.”

En dat is in ieder geval gelukt. Het lokaal aan de Bredase Molstraat zit vol met ijverig werkende leerlingen. Ook de tienjarige Youssra is enthousiast. “Dit lijkt me erg leuk. Wat Bart en Sam doen, dat wil ik ook!”