“A-AA-AAATTENCIOONN!!!”, “O-o-opgepast, we gaan beginnen!” en “Kommt u maaar!”: deze kreten zijn onlosmakelijk met een traditionele kermis verbonden en galmen door iedere gemiddelde attractiespeaker. Toch is dat niet voor iedereen een pretje. De kermis bij het Tilburgse Stappegoor organiseerde daarom gisteren een prikkelarme middag.

Tijdens de prikkelarme middag zijn er van 15.00 uur tot 18.00 uur zo min mogelijk prikkels aanwezig voor mensen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of epilepsie. De muziek staat wat zachter, de felle verlichting is uit en de attracties draaien iets langzamer.

Aanpassen
“Op een normale kermis is het veel te druk, maar mensen met een beperking moeten ook gewoon mee kunnen doen met ons allemaal,” vertelt initiatiefnemer Robert Martens. “Ik vind het belangrijk dat ze een leuke middag kunnen beleven. Als kermisorganisatie moeten wij ons aanpassen aan mensen die veel prikkels ervaren.”

Kermis voor iedereen
Een populaire attractie op de kermis is de breakdance. Frank Vale zit achter de knoppen en bestuurt de machine. “Deze attractie is een goed voorbeeld van iets dat eigenlijk met veel geluid en licht een hele spectaculaire attractie is”, zegt hij. “Nu proberen we het gewoon wat rustiger te maken voor mensen met een beperking, maar het blijft net zo leuk.” Vale vindt de middag een goed initiatief: “Ik vind dat kermis voor iedereen toegankelijk moet zijn. Mensen die wat sneller van streek raken, moet ook gewoon kermis kunnen vieren. Daar nemen we nu de tijd voor.”

‘Erg fijn en prettig’
Enzo Jansen is samen met zijn opa en oma naar de kermis gekomen voor de prikkelarme middag. Zijn oma, Maja van Mierlo, staat vol trots naar hem te kijken terwijl hij zich vermaakt op een trampoline. “Hij is niet zoals andere kinderen”, vertelt ze. “Enzo is zes jaar oud maar in feite is hij geestelijk nog maar vijf. Hij heeft ook een spierziekte. Voor hem is deze middag erg fijn en prettig. Ik vind het geweldig om te zien.” Nadat Enzo klaar is met zijn sprongen, wordt hij voorzichtig van de trampoline afgetild door zijn opa en de medewerkers van de attractie. Enzo: “Het is heel leuk en rustig hier. Ik kan lekker buitenspelen.”

Rustige middag
Niet iedereen is op de hoogte van de prikkelarme middag. Ries van Balkom, tweedejaarsstudent op Fontys Hogeschool, weet van niks maar ziet wel iets anders aan de kermis: “Ik dacht al: waarom gaat de booster zo langzaam?”

De grote Tilburgse kermis organiseert ieder jaar een gehandicaptenmiddag waar duizenden bezoekers op af komen, maar tijdens de middag bij het Stappegoor is het opvallend rustig. Initiatiefnemer Martens merkt dat ook: “Ja, het is inderdaad heel rustig. Ik weet niet precies waardoor dat komt. Het is natuurlijk wel extreem warm weer.” Dat er niet zo veel mensen zijn, doet Martens weinig. “Kijk, bij mij gaat het er gewoon om dat bezoekers met een vrolijk gezicht en met een oliebol naar buiten lopen.”

De kermis bij het Stappegoor in Tilburg staat er nog tot zondag 28 mei. Meer lezen over de kermis? Bekijk dan het artikel van redacteur Lars Mulitze.