Het Museumplein begint al gezellig druk te worden. Een aantal mensen zit op het gras, genietend van de zon. Ajacieden verkennen met een grote glimlach alvast het grasveld. Cameraploegen proberen hun quotejes te scoren.

Toch moet het echte feest vanavond pas losbarsten. Voor het Rijksmuseum staat een immens podium met twee schermen. ‘FINAL 24.05.2017’ staat erboven. Halverwege het Museumplein staat nog een scherm, vergezeld door twee enorme schermen aan de zijkant. Vanavond staat dit plein helemaal vol met supporters. Volgens de gemeente kunnen er ten minste 100.000 man op het Museumplein. Amsterdam maakt zich op voor de finale van de Europa League. 21 jaar en twee dagen nadat Ajax voor de laatste keer in de finale van een Europees toernooi stond.

Hans Con ging zelf jarenlang naar de Europese wedstrijden van Ajax. Nu is hij 70 en vindt het mooi geweest. Hij had aan kaartjes kunnen komen, maar beleeft de wedstrijd liever in Amsterdam. “Hier gaat het los als ze winnen. Mijn neef heeft wel kaartjes.” Op zijn mobiel laat hij een foto zien van een mensenmassa op een vliegtuigtrap. “Oh, kijk. Hij stapt net het vliegtuig in” ‘95 was voor Con de mooiste overwinning. Toen won Ajax met 1-0 van AC Milaan en pakte de Champions League. Hij heeft goede hoop voor vanavond. “Met alle respect is de Europa League wel wat minder dan de Champions League. Maar als ze winnen, is het zeker een groot feest.”

Goede hoop

Ook andere Ajacieden hebben goede hoop. “Ajax gaat wel winnen. 2-0”, zegt Martin van de Ryt. Hij heeft zijn Ajax-petje al op. Hij komt vanavond naar het Museumplein. “Ik wil er gewoon bij zijn. Hoe ik terugkom in Harderwijk, zie ik wel.”

“3-2”, voorspelt een andere fan. “Manchester is rijk, maar een zak geld heeft nog nooit een goal gemaakt.” Hij is samen met twee vrienden alvast een kijkje aan het nemen. “Vanavond zijn we met een man of 8 à 10. Waar we gaan staan? Ik denk hier. Op deze plek.” Zijn vriend maakt met zijn voet een kruisje in het gras. “Perfect.”

Terug op museumplein

Mark Spekken verwacht dat Ajax het lastig gaat krijgen. “1-1 en daarna verlenging.” Zijn Ajax-vest verraadt dat ook hij een groot supporter is. “Ajax moet snel scoren, anders wordt het lastig. Dan denk ik dat ervaring het wint.” Hij is blij dat het feest weer terug is op het Museumplein. In 2011 liep de huldiging van Ajax uit de hand. Bijna 100.000 euro schade was het gevolg “Toen ging het inderdaad mis. Maar geef ons een tweede kans”, vindt Spekken. De gemeente geeft die tweede kans ook. “Volgens de driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris, en ook volgens het college van B en W, hebben de Ajax-supporters de afgelopen jaren laten zien dat er voldoende vertrouwen is om weer zo’n evenement op het Museumplein te organiseren”, schrijft gemeente Amsterdam. “De goedwillende supporters worden beloond, en brengen Ajax weer terug waar het hoort: in het hart van de stad, als onderdeel van de stad.”

Hendrik Nuyens was erbij toen het mis ging. “Het was een hele nare sfeer. De sfeer voelt nu al veel beter aan dan toe. Het is een mooie zonnige dag en iedereen heeft er zin in.” Ook hij voorspelt een mooie avond voor de Amsterdammers. “2-1. Ajax zit goed in de flow.”

Veiligheid

Het idee om niet naar het Museumplein te komen vanwege de aanslag in Manchester, is er eigenlijk bij niemand geweest. Van de Ryt: “Ik wil me niet laten leiden door die terroristen. Als het gebeurt, gebeurt het. Klaar.” De drie vrienden zijn ook van de partij. “Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is en het drukt de pret een beetje. Maar als dadelijk de aftrap is geweest, zijn we allemaal bezig met de wedstrijd.” De gemeente heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo zijn er speciale hekken geplaatst en extra stewards en beveiligers aanwezig om overlast te voorkomen. Daarnaast heeft de politie toestemming om mensen te fouilleren.

Op het Museumplein zijn in de loop van de middag steeds meer Ajax-shirts te zien. De eerste biertjes komen tevoorschijn en er wordt gezongen. Niet alleen op het museumplein, maar ook voor het Centraal Station. Zo hard dat de zang tot op de perrons te horen is. Vanavond kleurt de hoofdstad rood-wit van de supporters. Voor het eerst in 21 jaar weer een finale. Amsterdam is er klaar voor.