Ga je binnenkort een weekendje naar Utrecht en heb je nog geen slaapplek? Al aan een boomflat gedacht? De Franse kunstenaar Laurent Tixador heeft voor de Zero Footprint Campus van de Universiteit van Utrecht een nieuwe manier van kamperen bedacht.

Hij bivakkeert nu al een week in het bos tussen de universiteit en de snelweg, om een prototype in elkaar te zetten. Dat hoeft hij niet alleen te doen: “Ik krijg hulp van studenten en daar ben ik hartstikke blij mee.”

Op een steenworpafstand van de drukke universiteitscampus ligt een bos dat je via een graspad kunt bereiken. Het gras is al vrij platgelopen, wat verraadt dat mensen de weg naar het bos goed weten te vinden. Na het paadje volgt een smalle brug over een sloot, waarna het bos begint.

Hier in dit bos, waar je op de achtergrond zowel fluitende vogels als voorbijrazende auto’s hoort, is in de verte een plateau in de bomen te zien. Het werk van Laurent Tixador. Dichterbij blijkt dat er vier van deze plateaus zijn. Alle vier op verschillende hoogten.

“Die plateaus stellen de kamers voor, er staan tentjes op om er te kunnen slapen”, legt vrijwilliger Tara uit. De 24-jarige studente logica helpt Tixador twee dagen. “Dit project heeft natuurlijk niets met mijn opleiding te maken, maar ik vind het hartstikke fijn om zo in de natuur bezig te zijn en even de drukte van het studentenleven los te laten.”

Op een van de plateaus is een bebrilde man met een stoffige overall aan het houthakken. Het is Tixador, die bezig is een trap te maken van boomstronken. “We willen dat buiten de horizontale oppervlakken alles van grote stukken hout is. Over een maand of twee zien deze plateaus er ook wat natuurlijker uit. Het hout zal wat vergrijzen, waardoor het echt een met de natuur wordt.”

Maar hoe duurzaam is het om zo’n stellage in de bomen te plaatsen? “We schroeven niet ín de bomen, maar we klemmen het hout om de bomen heen. Wanneer dan de bomen gaan groeien, groeit het platform mee”, vertelt Tixador. “Het is ook niet de bedoeling dat heel het bos binnenkort vol staat met zulke plateaus, dan tasten we de natuur weer te veel aan. Ik weet dus niet of het haalbaar is om later allemaal in een boomflat te wonen, maar dit is in ieder geval een leuk begin om er mee bezig te zijn.”

Zaterdag gaat Tixador weer terug naar Frankrijk. Een van de vrijwilligers blijft nog een tijdje in het bos overnachten. Daarna is het kunstwerk zoals Tara het zegt: vogelvrij. “Iedereen die eens een nachtje in Utrecht moet of wil slapen, kan kijken of hier nog een plekje is. Echt iets voor studenten die niet veel te besteden hebben en bezig zijn met duurzaamheid.