Prachtige foto’s van heerlijk eten en toffe feestjes. Terwijl jij thuis op de bank zit, lijkt iedereen op Instagram altijd het perfecte leven te lijden. Uit Brits onderzoek blijkt nu dat jongeren zich daar best ellendig door kunnen voelen.

Twee Britse gezondheidsorganisaties deden onderzoek naar de effecten van Instagram, Facebook, Snapchat en Twitter op de gezondheid van jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Wat blijkt? Instagram heeft de slechtste invloed op de gezondheid van jongeren. Zo zou het fotoplatform kunnen zorgen voor slapeloosheid, eenzaamheid, onzekerheid en nerveuze en depressieve gevoelens.

Maar waar komt dit door? Mediapsycholoog Misha Coster heeft daar wel een verklaring voor: “Mensen laten op Instagram vaak alleen de leuke kant van hun leven zien.” Dat is volgens hem niet gek. “Wij mensen zijn nou eenmaal geneigd om de slechte dingen eerder voor onszelf te houden”

“Het probleem is alleen dat jongeren hun eigen leven vaak vergelijken met die van mensen online. Het is daarom belangrijk dat zij zich nog bewuster worden van dat wat ze voorbij zien komen op Instagram, lang niet altijd de gehele waarheid is.”

Pard: 300 loan

Ook likes en reacties spelen een rol. “Er zijn meisjes die een selfie op Instagram zetten, maar wanneer ze binnen tien minuten geen tien likes hebben, hun foto er gelijk weer afhalen”, vertelt Coster. “Als je daar gevoelig voor bent, zou dat van invloed kunnen zijn op je zelfbeeld en zelfvertrouwen.”

#insidemybones
Bekende Instagrammers zijn zich ook bewust van de problemen die Instagram met zich mee kan brengen. Zo maakte Dotan (@dotanmusic) afgelopen maandag nog een statement met #insidemybones. Op Instagram schrijft hij: “Ik denk dat het tijd is voor een paar eerlijke verhalen op Instagram, zonder filters.” Zijn hele profiel bestaat uit zwart-witfoto’s. “Het is allemaal perfect voor social media, maar ik vraag me hoe gezond dit is voor onze geest.”

I want to start an experiment and see how many people will participate. I think it’s time for some honest stories on Instagram without filters. I usually hide behind black and white. It’s all quite picture perfect on social media and I am really questioning how healthy this is for our minds. Imperfection is actually way more interesting than aiming for perfection. Being a perfectionist is something I’ve been struggling with all my life. It stopped me from doing many things and even almost stopped me from putting out music or stepping on a stage. I could never listen to my own records, because I would hear a million things I could have done differently. I could never watch or listen anything back, because I would only criticize myself for all the things I wasn’t doing perfect. It even lead to not writing any music for over a year and having a constant feeling of intense anxiety. Lately I have decided to turn things around and embrace imperfections from now on. ‘Bones’ is anything but a perfect track. It’s a one taker, with a weird ending and guitar noises on the recordings, but I dig it. That little voice will probably always be somewhere in the back of my head… but I believe by opening up and becoming more honest, it might slowly get quieter. Let’s share more real and unfiltered stories. Use #insidemybones so that people can find it and get encouraged. ❤️

Een bericht gedeeld door Dotan (@dotanmusic) op

Met deze actie hoopt hij meer mensen aan te sporen hun onvolkomenheden te omarmen: “Laten we meer ongefilterde verhalen delen”, schrijft hij.

Maar hoe voorkom je dat Instagram jouw gezondheid beïnvloedt? Misha Coster heeft een paar tips: