Je kunt Facebook niet meer openen, of ze staan boven aan je tijdlijn: memes. Op de plaatjes met tekst wordt een situatie of emotie beschreven die vaak herkenbaar en grappig zijn voor jongeren.  De Nieuwsredactie sprak met de makers van de populaire facebookpaginapagina ‘I make Jesse Klaver memes to hide my depression’, om te leren waar een goede meme aan moet voldoen.

Hoewel memes als Scumbag Steve en Grumpy Cat al even meegaan, was daar rond maart opeens ‘I make Jesse Klaver memes to hide my depression’. Plaatjes van Groenlinks’ fractieleider werden gebruikt om bepaalde situaties te omschrijven, met als gevolg dat jongeren de pagina massaal begonnen te liken en delen.

Van grap naar serieus account
Hoewel de vijf makers de pagina begonnen als grap, hebben ze inmiddels ruim 17.000 likes op Facebook, waarmee ze een van het grootste memeplatforms van Nederland zijn. Bedenkers Beau en Emily vertellen over het ontstaan van het facebookaccount en waarom de plaatjes zo aanslaan bij jongeren.

Satire
Als je alleen de pagina bekijkt, lijken de makers Jesse’s grootste fans. Toch is dat niet helemaal waar, geeft Emily toe. “Eigenlijk hebben we allemaal niet heel veel met politiek. Maar een van ons vijven heeft op GroenLinks gestemd.” Beau vult aan dat sommige volgers niet helemaal begrijpen dat het vooral satirische plaatjes zijn.  “Toen Jesse’s moeder overleed, kregen we heel veel berichtjes waarin mensen ons sterkte wensten”, vertelt hij. “Dat is niet helemaal de bedoeling van onze pagina.”

Stuur de meme eerst naar vrienden: als hij niet grappig is sta je voor lul

Tips van de pro’s
De grappige plaatjes van ‘I make Jesse Klaver memes to hide my depression’, gaan inmiddels heel Nederland door, maar ook zij zijn klein begonnen. Speciaal voor De Nieuwsredactie verhullen de makers een paar tips, die jouw memes naar een hoger level brengen.

 1. Zoek een plaatje
  “Kijk op Google voor een grappig plaatje, of gebruik een foto van een vriend of vriendin die raar kijkt.”
 1. Bedenk een tekst
  “Om een meme te laten slagen, moet je een goede tekst bedenken. Probeer actueel te zijn en veel mensen aan te spreken. Dus niet op een hele beperkte doelgroep.”
 1. Laten nakijken
  “Stuur het plaatje eerst even naar je eigen vrienden. Want als hij niet grappig is, sta je voor lul.”
 1. Verspreiden
  “Post het op sociale media. Vrienden vinden het vaak hilarisch als je via WhatsApp memes stuurt. Maar zet het ook gerust op je Facebook. Als je het gênant vindt, doe je gewoon net alsof je het plaatje van iemand gestolen hebt, maar als je veel likes hebt, geef je toe dat hij van jou is.”
 1. Timing
  “Plaats je meme niet om zes uur ’s avonds, dan zit iedereen namelijk te eten in plaats van op zijn telefoon. Post hem rond een uur of acht, of om net voor bedtijd. Dan scrollen veel mensen namelijk nog door hun sociale media.”
 1. Watermerken
  “Watermerk je meme altijd! Zo kan niet iemand met de eer gaan strijken van jouw humor.”
 1. Voorkom een meme-overkill
  “Het is natuurlijk niet fijn als je Facebook volstaat met memes. Eentje op zijn tijd maakt het leuk voor de originaliteit.”