In dierenpark De Oliemeulen in Tilburg vind je meer dan 150 diersoorten. Maar er is meer. De hele maand mei staat namelijk in het teken van vleesetende planten. Krekels, pissebedden, vliegen: ze lusten het allemaal. Bekijk hieronder een fotoreportage.

 • Nee, want als de planten té veel prikkels krijgen, gaan ze snel dood.
 • Vee-heel planten. En ze eten allemaal vlees. Laten we er een aantal uitlichten.
 • De tropische bekerplanten, hier afgebeeld, vind je vooral in Azië. In onder andere Indonesië, Maleisië en de Filipijnen maak je een goede kans om deze auberginevormige rakkers tegen te komen. Deze planten, ook wel Nephentes genoemd, leven uitsluitend op insecten. Pissebedden, vliegen, krekels, kom er maar in!
 • Waarschijnlijk de bekendste onder de plantaardige carnivoren. De Venus Vliegenval, afkomstig uit de Verenigde Staten, heeft getande bekjes die als vallen fungeren. De binnenkant van de tanden vormen een bijzonder soort nectar, dat insecten aantrekt. Later in deze fotoreportage een reconstructie: hoe vangt een Venus Vliegenval zijn prooi?
 • De Amerikaanse bekerplant, ook wel Sarracenia genoemd, kenmerkt zich door het feit dat ze nectar vormt aan de rand van de 'bekertjes'. Ook deze nectar is aantrekkelijk voor insecten. Als het insect in de beker kruipt, verliest het uiteindelijk zijn houvast, waarna het in een vloeistof valt. Deze vloeistof is vergelijkbaar met maagzuur; het verteert het insect.
 • De Zonnedauw, of volgens officiële benamingen Drosera, vind je voornamelijk in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. De meeste planten kunnen alleen fruitvliegjes vangen, zoals op de foto te zien is. De plant zit vol met haartjes die een soort lijmdruppels bevatten. Deze zorgen ervoor dat een vliegje direct vastplakt en niet meer kan ontsnappen. Uiteindelijk buigen de bladeren in z'n geheel over de insecten. Nom nom nom.
 • Maarrr, ook de bekerplanten bezitten genoeg lijmstoffen om van vliegjes een simpele prooi te maken.
 • Eens kijken. Hoe verorbert zo'n Venus Vliegenval nou zijn prooi? En eet-ie echt alleen vliegen?
 • Nee hoor! Ook krekels, die goed verstopt zitten in dit bakje, dienen als lekkernij. Eens kijken hoe dat gaat...
 • Je neemt een krekel uit het bakje. Maar kijk uit! Voor je het weet zijn we alweer weggesprongen.
 • Ja hoor, daar ging-ie al... Dan maar een flinke schep uit het bakje.
 • Hebbes! Maar is het al etenstijd?
 • Jazeker! Nom nom nom

Mocht je na het zien van deze foto’s nou ook dolgraag een vleesetende plant in huis willen hebben, dat kan! De Oliemeulen verkoopt verschillende soorten en ook bij de IKEA zit je goed.
Naast vlees, hebben de planten ook water nodig. Voed ze NOOIT met kraanwater, want door de kalk gaan de planten sneller dood. En dat wil je niet.