Paralympisch Nederland is samen met het NOC*NSF opzoek naar talent voor de aankomende paralympische spelen. Hoe? Nou via talentdagen. Maar kan je überhaupt wel topsporters vinden op een Idols-achtige wijze?

Tijdens de talentdagen wordt er gekeken naar wat voor een handicap iemand heeft en welke sporten daarbij aansluiten. Vervolgens wordt er onder toeziend oog van bondscoaches getraind. Als blijkt dat iemand voldoende aanleg heeft dan kunnen ze terecht komen in een trainingsprogramma of zich zelfs meteen plaatsen voor de nationale selectie.

Oneerlijk?

De manier waarop Paralympisch Nederland sporters probeert te werven lijkt niet eerlijk. Er zijn immers topsporters die jaren lang knokken voor een plekje binnen de selectie, maar het niet altijd behalen. Het is dan ook maar de vraag of deze tactiek wel gewenst is.

Keihard werken

Kelly van Zon, meervoudig paralympisch kampioen, erkent dat de talentdagen vreemd over kunnen komen. Toch benadrukt zij dat iedereen die mee doet aan de spelen zich eerst moeten plaatsen, net als bij de reguliere spelen.

Als iemand uitgekozen wordt tijdens de talentdagen zijn ze dus niet automatisch verzekerd van een plaats. Daarvoor moet eerst keihard getraind worden. “De paralympische spelen is geen intekentoernooi. Dat is het nooit geweest”, aldus Van Zon.