Het is misschien niet de bekendste drug, maar wel een populaire: 4-FA, ook wel bekend als 4-FMP. Vanaf 25 mei is de hardrug verboden in Nederland. Charles Dorpmans van Novadic Kentron legt uit wat de drug met je doet, en of het verbod een goede zaak is.

“4-FA is een amfetamine. Het is een moleculaire verbuiging van speed. Daardoor is het niet zo speedy als speed, maar ook niet zo wazig als xtc of mdma. Het zit in het midden. Je wordt wat praterig en knuffelig. Wat energieker. De effecten duren een uurtje of zes à acht en je bent er een dag minder brak van dan van de meeste andere harddrugs. Klinkt ideaal, maar het is gewoon gevaarlijk. Het gaat vaak fout. Gebruikers pakken een pilletje extra als de effecten verminderen. Dat moet je juist niet doen. Want het zit nog gewoon vol in je lijf. Je lijft zegt niet na een uur: ‘hey man, ga effe zitten. Pak een glas water.’ Je wil juist door. Zo overdoseren mensen.”

Novadic Kentron en andere instanties die zich met drugs bezighouden, hebben 4-FA al een tijd in het vizier. “We volgen het al lang. Zo rond 2006 is het onstaan en zijn we het gaan monitoren. Sinds 2013 is het echt een zelfstandige drug, en wordt het op grote schaal gebruikt. In 2014 zagen we in het festivalseizoen twee keer zoveel gezondheidsstoornissen als normaal. We konden ook twee incidenten van een hersenbloeding, met dodelijke afloop, linken aan 4-Fa. Toen zijn we gaan pleiten om het middel op opiumlijst 1 (drugs met een onaanvaardbaar risico, red.) te krijgen. Het gaat hier namelijk om een middel dat een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormt. Wij willen dat er een duidelijk signaal naar buiten uitgaat met de boodschap: jongens, het gaat hier om een gevaarlijk middel. De gebruikers zeggen dan: ‘je kunt het wel verbieden, maar dan komt er wel iets anders op de markt.’ Joh, er liggen wel 100 nieuwe drugs klaar, daar gaat het niet om. Het gaat erom dat dit nu gevaarlijk is.”

Dorpsmans merkt ook dat veel gebruikers, vooral op grote feesten en evenmenten, niet in de gaten hebben hoe drugs werken. In zijn teststand komt hij vaak ongeïnformeerde mensen tegen. “Als uitgaanders drugs laten testen bij ons denken ze vaak dat wij zeggen: ‘dat is een goeie drug, en dat is een slechte.’ Die verwachting hebben ze. Dan zeg ik: ‘gast, er bestaan geen goeie drugs.’ Nou, daar snappen ze niks van. Je kunt de risico’s hoogstens minimaliseren. Maar goeie drugs bestaan niet. Dat probeer ik duidelijk te maken. Of ze het dan alsnog willen gebruiken, is aan hen. Maar je moet mensen triggeren om in ieder geval over drugsgebruik na te denken. Dat is belangrijk. Zeker met nieuwere, onbekendere drugs als 4-FA.” Hij staat dan ook vierkant achter het verbod. “Het is een goeie zaak dat we duidelijk maken aan Nederland dat dit een middel is wat je niet zomaar moet gebruiken. Het is een middel met ernstige gezondheidsrisico’s. Wellicht ook op de lange termijn. Als je het toch wil doen, laat je in godsnaam informeren. Denk na.”

Toch begrijpt Dorpmans de gebruikers ergens wel. “We leven in een instantmaatschappij. Wie gaat er nu nog een kwartier op de koffie wachten omdat oma nog moet malen? Nee, we willen het nu. Voel je je een beetje kut? Hebben we ook iets voor. Dan maar een pilletje. Zolang er mensen op de wereld zijn, willen ze af en toe van die wereld af. Altijd zo geweest, zal altijd zo blijven. ”