Een lezing was het nauwelijks te noemen. Het was meer een ongedwongen gesprek met het publiek. Schrijver Hugo Borst vertelde maandag 22 mei in Eindhoven openhartig over zijn dementerende moeder, over wie hij twee boeken schreef.  

“Zij is nu het kind en ik de ouder”, zegt Borst. Het blijft even stil, maar dan klinkt vanuit de Eindhovense bibliotheekzaal een instemmend gehum. “Inderdaad”, mompelt een bezoeker. Een ander roept: “Precies! Mijn moeder zegt steeds dat zij vroeger voor ons zorgde, maar dat wij dat nu voor haar moeten doen.”

De herkenning in andermans verhalen tekent de avond. Het publiek bestaat uit verpleegkundigen, mantelzorgers en andere mensen die op wat voor manier te maken hebben met dementie. Jongeren ontbreken, maar dat is – tot zijn spijt – bijna altijd zo, zegt Borst. Het zijn met name vrouwen die op zijn lezingen afkomen. “Het is doorgaans geen hengstenbal”, grapt hij.

Meer openheid
Jolanda Voets uit Liempde is praktijkondersteunster bij een huisartsenpraktijk. Ze is samen met een vriendin naar de lezing gekomen. “Ik lees de columns van Hugo Borst in het AD altijd. Die vind ik erg interessant.” Voets kent dementie alleen uit haar beroep, niet in haar privéomgeving. “Maar ik vind het mooi om de verhalen uit de zaal te horen. Ik kan me er wat bij voorstellen. Ik weet zeker dat Borst zorgt voor meer openheid.”

In gesprek
Borst wisselt het voorlezen van kleine stukjes uit zijn boeken Ma (2015) en Ach, moedertje (2017) af met het beantwoorden van vragen uit het publiek. En vragen zijn er. Volop.

Hij praat zo vertederend over zijn moeder.

Marjo Sliepenbeek uit Eindhoven neemt actief deel aan het gesprek. Zowel vanuit haar werk als verpleegkundige als in haar privéleven heeft ze te maken met dementie. Ze vindt de lezing van Borst boeiend. “Wat hij vertelt is ontzettend herkenbaar. Hij lijkt zo’n zakelijke man, maar vanavond zag ik een hele andere man. Hij praat zo vertederend over zijn moeder.”

Sliepenbeek is blij dat ze met Borst in gesprek kan. “We moeten oppassen dat er niet een bepaalde schaamte over dit onderwerp ontstaat. Alleen hier al zijn zoveel mensen die met dit onderwerp worstelen.”


Borst vertelde in mei bij De Wereld Draait Door over zijn nieuwe boek ‘Ach, Moedertje’.

Toegankelijk
Het zijn de grapjes van Borst die het gesprek ontwapenend maken. Niet zelden klinkt er een lachsalvo door de zaal. “Het is af en toe net cabaret. Onbedoeld”, lacht Borst. Maar ook de tranen zitten hoog bij het publiek. Bijvoorbeeld bij Enza Schifano uit Eindhoven. Nog niet zo lang geleden kreeg haar vader de diagnose dementie. Sinds kort is hij opgenomen. “Alsof ik een hond naar het asiel heb gebracht.” Ze vindt het fijn de verhalen van Borst te horen. “Hij is zo toegankelijk. Het is natuurlijk voor iedereen een proces. Uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.”

Ik vertel het verhaal van velen.

Borst zelf weet zeker dat hij met zijn verhaal iets voor lotgenoten betekent. “Ik krijg zoveel mails en reacties van mensen. Ze vinden mijn verhaal herkenbaar, troostrijk of ze leren er iets van. Ik vertel het verhaal van velen.”

En of zijn moeder het goed zou vinden dat hij zo over haar vertelt? “We hebben het er voor haar ziekte wel eens over gehad. Ze zei toen zoiets als dat het mocht, maar dat ik het dan wel genadig moest doen.” Als de boeken niet over haar zouden gaan, zou ze ze zeker gelezen hebben denkt Borst. “Alleen is het jammer dat ze nu het lijdend voorwerp is.”