Het is warm! En dat merken ze ook bij het Concours Hippique. Het paardensportevenement aan de Karpedonkse Plas in Eindhoven wordt dit jaar voor de 69e keer gehouden en hoopt, ondanks of juist door het warme weer, op veel bezoekers. Maar is het wel verantwoord om een paard te laten werken bij temperaturen rond de dertig graden?

Bezoekers trekken doe je niet alleen met sport, zo moeten ze bij het bestuur van het Concours gedacht hebben. Bij binnenkomst springen niet alleen de forse wedstrijdarena met omliggende tribunes in het oog maar ook de vele pop-upwinkels. De bezoekers sjouwen er in hemdjes en hotpants tussendoor, hier en daar een stand ingetrokken om ‘hét nieuwe, revolutionaire artikel’ te proberen. “Het is absurd rustig”, mompelt verkoopster Chaqhil terwijl ze de nagels van een willekeurige bezoeker vijlt. En inderdaad, nadat deze vrouw haar weg vervolgt blijft het stil bij haar nagelwinkeltje. Onder de mensen die wel hun weg hebben gevonden naar het evenement zijn vooral mensen met kinderen. Paardenmeisjes van een jaar of negen slenteren aan mama’s hand rond terwijl jongere broertjes hun vaders meetrekken naar de dichtstbijzijnde gelegenheid om een ijsje te scoren. Maar bovenal is het rustig tussen de paarden. Veel mensen lijken tijdens hun tropische Hemelvaartweekend vooral op zoek te gaan naar verkoelende activiteiten. Maar als mensen al op zoek gaan naar verkoeling, is het dan wel slim om nog met paarden in de volle zon te gaan sporten?

Airco in de stal

Volgens paardengedragsdeskundige Machteld van Dierendonck moeten we ons over de paarden niet al te veel zorgen maken. “Eigenlijk geldt voor paarden precies hetzelfde als voor mensen. Je kan best sporten met warm weer maar je moet goede maatregelen nemen om te zorgen dat je terug kunt koelen”, zo zegt zij. “De paarden hebben wel een beetje last van het warme weer maar de wedstrijden duren daarom ook minder lang dan normaal. Daarbij zijn paarden heel goed in zweten dus ze raken al die extra warmte ook weer makkelijk kwijt.”

Extra maatregelen om af te koelen dus. Bij het stallencomplex van het Concours lijkt dat niet vergeten. Bij een eerste aanblik op het afgeschermde gedeelte staan al direct vier paarden gezellig samen onder een koude sproeier. Het is goed geregeld, vindt deelneemster Mona Ociepa uit Duitsland: “De paarden zijn heus wel wat gewend en er wordt goed voor ze gezorgd. Buiten dat we ze meerdere keren ‘douchen’ is er hier ook airconditioning in de stallen en de ramen kunnen open.”

Een tegengeluid komt van Anna Bak uit Polen. Zij vindt het wel degelijk te warm voor haar paard Gina Bella om in actie te komen. “Ik laat haar maar even binnen bij de ventilatie, in plaats van met haar te gaan stappen. Gelukkig hoef ik pas wat later op de middag, zo rond zes uur, een wedstrijd te rijden. Ik hoop dat het dan is afgekoeld en er wat meer wind staat.”

 Anna Bak met Gina Bella

Puffen op de ponyweide

Met airconditioning in de stallen hebben de sportpaarden dus niets te klagen. Zij zijn echter niet de enige paarden die tijdens het Concours in actie komen. Bij het kindergedeelte is ook een manege neergestreken die de jongste bezoekers van een ponyritje voorziet. Eigenaresse Anique van Wanrooij van manege Sonniushof zit met haar voeten in een koelbox onder een parasol in het hoekje van de bak. Met vijf paarden is zij langsgekomen om nieuwe jonge cursisten te werven. Hoe houdt zij het dragelijk voor haar pony’s? “Voor hen is het niet zo’n ramp. Ze hebben er weinig last van maar we proberen ze natuurlijk wel goed af te koelen. We hebben hier dan misschien niet de faciliteiten die de sportpaarden hebben maar onze pony’s hoeven dan ook minder hard te werken.” Om te voorkomen dat ze de pony’s het te warm krijgen, is er genoeg water en zijn er natte dekens. “Maar als we zien dat ze het té warm krijgen, stoppen we ermee. We komen ook later en gaan eerder. Ze zien er nu fit uit maar het zijn geen ideale paardentemperaturen”, aldus Van Wanroij.

Grand Prix

De komende dagen krijgen de paarden waarschijnlijk meer bekijks. Voor vandaag en morgen staan de belangrijkste wedstrijden, de Grand Prixs op het programma. De hindernissen worden hoger, de paarden moeten steeds harder werken. En de temperaturen? Die lopen komend weekend alleen nog maar op.