Gierende zenuwen, bleke spillebenen en gespannen gezichten. De marathonlopers van Tilburg zijn er klaar voor! Zij lopen vandaag mee in de eerste Tilburgse Marathon.

“Kom, dan gaan we rekken en strekken in de garage”, of “ik durfde die nieuwe sokken echt niet aan” zijn de normaalste opmerkingen zodra je tussen marathonlopers wandelt. De meesten hebben zich maanden of soms zelfs wel jaren voorbereidt op dit moment. Het rennen van 42,1965 kilometer. Dan laat je niets aan het lot over. Toch had het niet veel gescheeld of het evenement was helemaal niet doorgegaan. Het hete weer zorgde voor een paar spannende momenten in de dagen voor de start. De voorbereidingen door de organisatie waren echter voldoende. Daarnaast zorgde de onweersbui in de nacht van zaterdag op zondag voor een zeer welkome afkoeling.

Klaar voor de start

De opzwepende muziek gaat aan en de eerste groep lopers bewegen zich naar de start. De spanning onder het publiek neemt toe terwijl burgemeester Noordanus de enners toespreekt. De mensen zijn echter te zenuwachtig om te luisteren. Zij willen gaan en welnu. Ze kijken overal behalve naar de spreker. Omdat ze vol met energie en spanning zitten, lijken ze de concentratie nu even niet op te kunnen brengen. De burgervader beseft dat maar al te goed en gaat snel over tot het aftellen. Het publiek doet volmondig mee.

“Drie, twee, één!” De hardlopers zijn los. Hun voeten dreunen over het asfalt terwijl zij zich als een kudde voortbewegen. Zij worden van de zijkanten aangemoedigd door het publiek dat luid staat te juichen. Twee minuten later klinkt alleen nog maar de muziek en zijn de renners bijna uit het zicht. De organisatie maakt zich op voor de volgende ronde: de halve marathon.

De halve marathon

Een van de deelnemers die zich klaar maakt voor die ruim 21 kilometer lange toch is Ronja Neumann. Het is voor haar de eerste keer dat ze meedoet. Zij voelt een ‘gezonde spanning’ maar is er wel klaar voor. “Het voelt nog een beetje onwerkelijk. Je wacht er best wel lang op en dan ineens ben je hier en ga je lopen.”

Hoewel Ronja normaal doelen voor zichzelf stelt, heeft ze dat deze keer laten varen. “Ik heb geen idee hoe warm het gaat zijn. Dus ik ga gewoon rustig aan doen en kijken of ik het ga halen. Ik ben blij als ik het gewoon uit kan lopen. Ik hoef niet te presteren” Ze hupt vrolijk van het ene been op het andere en kijkt verwachtingsvol over het parcours. Ze straalt en heeft er zichtbaar zin in. Niet veel later gaat de TU-student vol vertrouwen van start.

De eerste kilometers gaan Ronja goed af, maar hoe dichter ze bij het einde komt, hoe moeilijker de hardloopster het krijgt. De hitte slaat toe en even voelt zij zich niet zo lekker. Ze raakt oververhit door de volle zon en het benauwde weer. Toch zet ze door en finisht ze. Met de hulp van twee verplegers die stevig vast houden, strompelt ze de lijn over. Ze heeft het gered. Haar tijd is 2:05:56.

Voor het goede doel

Naast de hele en halve marathon worden er ook nog een kwart marathon en een mini marathon gelopen. Bij de mini marathon lopen 20 kinderen van Syrische of Iraakse afkomst een wedstrijd van 420 meter. Dat gebeurt in samenwerking met de Johan Stekelenbrug Stichting; een organisatie die zich inzet voor Tilburgse kinderen uit gezinnen die op of onder de armoedegrens leven.

De mini marathon was een groot succes. Onder luid gejuich en gewoel rende alle twintig kinderen de finish over. En hoewel de kleinste ook wat hulp kreeg, kon hij niet trotser zijn op het resultaat. Evenals zijn vader.

En de winnaar is…

Iedere wedstrijd heeft zijn winnaars en verliezers, maar als het aan het publiek ligt is dat bij de marathon toch heel anders. Iedereen die over de finish rent krijgt een daverend applaus, de presentator probeert zoveel mogelijk namen van deelnemers te noemen en iedereen die de marathon uitloopt krijgt een medaille. Toch is er maar een persoon die het snelst gelopen heeft. In het geval van de Tilburgse marathon is dat de 23-jarige Jop van der Steen. Hij rende zijn debuutmarathon in slechts 2 uur en 31 minuten. En wat wil het toeval nou? Hij droeg nummer 013.

Terwijl de laatste renners over de finishlijn heen druppelen, laat een groot aantal zich verwennen bij de sportmasseur. Wanneer je de sportersruimte betreed walmt de geur van menthol je tegemoet en kijken stralende, vuurrode gezichten je vrolijk aan. Iedereen voelt zich hier een winnaar. En dat is heel terecht.

Benieuwd naar de resultaten? Bekijk ze hier.