In Goirle start vandaag het Nederlands Jongleer festival (NJF) met meer jongeren dan ooit. Zo’n 450 circusfans van alle garde komen vier dagen lang samen om te oefenen, battelen en ‘spelen’.

Twintig mannen en vrouwen staan in een afgezet vierkant bij elkaar. Ze gooien geconcentreerd kegels omhoog. Maar dan gebeurt er iets geks: ze proberen ze elkaars kegels uit de lucht te slaan. We zien hier een onvervalst potje ‘combat jongleren.’ Als er één ding is dat dit festival leert, is dat dat de jongleerwereld veel meer is dan wat balletjes omhoog gooien.

Organisator Jurgen Maas vertelt dat de circuswereld de laatste jaren steeds toegankelijker is geworden. “Waar je vroeger een festival als dit nodig had om trucs te leren, kan je nu alle uitleg op YouTube vinden. Bovendien zijn er gedegen circusopleidingen in Nederland.”

Van een jongleerclubje met elf deelnemers bij de oprichting, is het festival uitgegroeid tot een bijeenkomst voor uiteenlopende facetten van de circuskunsten. In de gymzaal staat bijvoorbeeld een ijzeren stellage met doeken opgesteld, waarin gespierde meisjes luchtacrobatiek beoefenen. De eenwieleraars zijn nu nog op fietstocht in de bossen, maar als ze terugkomen kunnen ze op de parkeerplaats over een parcours van tonnen en pallets heen rijden.

Dit jaar lopen opvallend veel jongeren rond op het festival, vertelt Maas. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 15 en 25 jaar. Er zijn bezoekers uit Duitsland, een enkeling is komen aanwaaien vanuit Amerika.  Met zo’n 450 bezoekers is dit het grootste jongleerfestival van Nederland.

Vanuit luidsprekers op het grasveld naast de gymzaal schalt om de zoveel tijd een mannenstem. “Kom allemaal kijken!”, klinkt het. Een bont publiek met kraaltjeskettingen en harembroeken verzamelt zich op de grond, om te kijken naar een voorstelling van hun mede-festivalgangers.

“En dan nu, Victorrr!” schalt de omroeper. Victor heeft duidelijk nog nooit opgetreden, zijn diabolo belandt vaak in het gras. Maar bij iedere geslaagde trick klinkt aanmoedigend applaus, nog luider dan bij het professionele optreden dat later volgt. “Voor veel van de bezoekers is dit hun eerste aanraking met optreden voor publiek,” vertelt Maas. “Op deze manier proberen we de stap naar het podium te verkleinen.”

Elkaar helpen staat centraal deze vier dagen. Dat gebeurt informeel, zoals bij de huisvader die in een hoekje van de gymzaal staat om te oefenen met het opgooien van jongleerballen. Zijn dochter staat achter hem en houdt zijn polsen vast om de beweging te begeleiden.

Maar het oefenen wordt ook gefaciliteerd. “Bezoekers komen hier omdat je bij elkaar kan zien wat er allemaal mogelijk is, en omdat je veel kan opsteken van elkaar,” volgens Maas. In de gymzaal staat daarom een groot whiteboard met een tijdsindeling, waarop deelnemers een cursus kunnen inschrijven die ze willen verzorgen. Catchup legt bijvoorbeeld uit hoe je moet jongleren en lopen tegelijkertijd. Bij Robert kun je terecht voor een ‘hoedjes trick sharing-sessie’. Uitkomst: om 11 uur staan vijf mensen hoedjes op hun hoofd op te vangen.

Tussen de cursussen en shows door wordt geoefend. “Het is een bijzondere wereld,” vertelt de Duitse Quinten terwijl hij vijf ballen in de lucht houdt. “Iedereen kan hier zichzelf zijn. We zijn reizigers, natuurliefhebbers, chille mensen. We love all that good shit.” Niet iedereen begrijpt hun fascinatie met eindeloos trucjes oefenen. Maar op het NJF kunnen deze talentvolle mensen vier dagen lang volledig opgaan in hun passie.

  • Het eenwielerparcours.
  • Oefenen op het grasveld.
  • Uiteenlopende cursussen worden aangeboden.
  • Een stellage voor luchtaccrobatiek.