Bibliotheek Midden-Brabant is een onderzoek gestart of er een boetevrij systeem ingevoerd kan worden in hun bibliotheken. De bibliotheek in het centrum van Tilburg valt hier ook onder.

Bibliotheek Rivierenland was de eerste in Nederland die dit systeem in gebruik heeft genomen. Zij hanteren dit systeem sinds 1 januari 2014. “Niet alleen hebben wij de boetes afgeschaft, eigenlijk hebben wij het hele systeem veranderd. Boetes zijn veel werk voor onze medewerkers en niet leuk voor onze klanten. Wij willen een gezellige en vrolijke bibliotheek zijn en daar horen boetes niet bij,” aldus Manon Balfoort, Hoofd Marketing en Communicatie.

De drempel is erg verlaagd waardoor het bezoekersaantal is toegenomen. De langere openingstijden maken dat mensen er vaker komen en er graag gebruik maken van de rust, de computers, de printers en het café. Ook is de uitleenperiode verlengd, deze is van drie weken met een mogelijke verlenging van nog drie weken, naar acht weken gegaan maar dan wel zonder verlenging.

Doordat Bibliotheek Rivierenland de boetes heeft afgeschaft, betekent dit ook dat er een bron van inkomsten wegvalt. Dit lossen zij op door de prijs van de abonnementen te verhogen en vrijwilligers te werven. Het abonnement is van 39 euro naar 45 euro per jaar gegaan. Voor deze prijs kan je wel gebruik maken van de (meeste) faciliteiten en de lange openingstijden.

Dit systeem heeft Bibliotheek Tilburg Centrum al deels toegepast, maar nu gaat er ook gekeken worden naar de boetes. Doordeweeks zijn ze van 9:00-21:00 geopend en dan kun je gebruik maken van het Digilab, waar VR-brillen getest kunnen worden en je je eigen game kan maken. Ook hebben ze een 3D-printer, je kan er gratis studiecabines reserveren om in alle rust te kunnen leren, er is gratis wifi en een eetcafé.

Dit laat zien dat de bibliotheek tegenwoordig niet meer alleen is voor het lenen van boeken (en films) en met de afschaffing van de boetes zal het al helemaal een groot feest zijn om naar de bieb te gaan.