Door Daan Princen

In Pretoria, Zuid-Afrika, is een 23-jarige man met drugs geïnjecteerd en voor drie dagen lang verkracht door drie vrouwen. Het gebeurde in een gemeenschappelijke taxi waarin hij gedwongen voorin moest zitten.
Een gebeurtenis zoals deze zorgt, door stereotypen, bij mensen voor verwarring. Verkrachting komt vaak voor. We horen persoonlijke verhalen en het wordt regelmatig aangekaart in het nieuws. Hierin zien we vooral verkrachtingen waarin vrouwen het slachtoffer zijn.

Uit een grote enquête in de Verenigde Staten is duidelijk geworden dat tweederde van de mannelijke bevolking slachtoffer is geworden van seksueel misbruik, met een vrouw als dader.

Hoe zit dit als we gaan kijken in Nederland? Wordt er aandacht geschonken aan mannelijke slachtoffers? Zijn er mannen in Nederland die slachtoffer zijn geweest van verkrachting?

Uit onderzoek blijkt dat zeven procent van de aanklachten tegen seksueel misbruik wordt ingediend door mannen. Dit komt overeen met het stereotype waarin vrijwel alleen vrouwen het slachtoffer zijn van verkrachting. Maar er zijn wel degelijk mannelijke slachtoffers.

Er heerst een sterke taboe onder dit onderwerp, waardoor veel mensen zich schamen om hun persoonlijke ervaring te delen. Doordat mannen worden gezien als de dominante sekse zorgt het ervoor dat ze niet serieus genomen worden wanneer ze overmeesterd worden door de onderliggende partij.