…in een land zonder enig plezier, leefde een man. Deze man had maar een droom: zijn mensen gelukkig maken. Hij kocht een stuk land en een draaimolen. Al snel klonk er weer kindergelach, leek de lucht weer blauw en hoorde je de vogels fluiten. Het zaadje voor een magisch koninkrijk was geplant. Een koninkrijk dat we nu kennen als de Efteling.

Door: Maartje Cooijman en Muriel Janssen

De Efteling is een plek waar jong en oud zich voor een dag in een andere wereld waant. Van het dromerige sprookjesbos tot de zinderende Baron 1898, je vindt het allemaal in dit park dat deze week haar 65-jarige jubileum viert. Hoe was dat in de beginjaren en wat is er door de tijd heen allemaal veranderd? Wat zijn de succesverhalen en waar ging het fout?

Ups-and-downs
Directeur van de Efteling, Fons Jurgens, vertelt dat het de afgelopen 65 jaar niet zonder slag of stoot is verlopen. Zo is het park de laatste jaren meerdere malen in opspraak gekomen door beschuldigingen van racisme, boze milieuactivisten en een defecte attractie. ‘’Helaas hebben wij de Vliegende Hollander na vijf maanden moeten sluiten. Op dat moment wisten we ook niet wanneer die weer open kon. Uiteindelijk doet hij het en zijn we daar ook heel trots op. Toch verdient de manier waarop het tot stand is gekomen zeker niet de hoofdprijs.’’

Ook over de prijs wordt flink geklaagd. Ondanks dat de tickets ieder jaar duurder worden, probeert de Efteling het pretpark voor iedereen betaalbaar te houden. ‘’Wij willen sowieso studenten kennis laten maken met de Efteling. Onze prijs voor scholen is 19 euro per kaartje, mits er voor 1 april geboekt wordt. Daarnaast proberen wij een keer per jaar een grote actie te houden zoals de actie: sparen voor 10 euro korting bij de supermarkt. Zo proberen we het park toch toegankelijk te houden voor iedereen. Wij hopen dat elke Nederlander toch één keer in de twee à drie jaar naar de Efteling toe komt’’, aldus Jurgens.

Samen met Wessel Wit, oprichter van Looopings, vertelt Jurgens over de ups-and-downs van de afgelopen jaren.

 

Fons Jurgens (uiterst links): ‘’Mijn droom is dat het sprookje van het lelijke eendje in het sprookjesbos verschijnt. Dat is toch echt mijn favoriete sprookje.’’

Meer uitzicht voor Langnek
In 1956 beslaat het terrein van de Efteling 165 hectare grond. Sindsdien is het park flink uitgebreid en dat houdt voorlopig nog niet op. De Efteling wil tot 2030 in oostelijke en westelijke richting blijven uitbreiden. Het attractiepark wordt, dit jaar alleen al, acht hectare groter. Hierdoor bezit de Efteling in totaal 356,1 hectare grond, waarvan 80 hectare vol attracties. Er komt een stuk grond beschikbaar tussen de Vogel Rok en de Python in. Maar hoe zit het met de verkeers- en geluidsoverlast? Projectleider bestemmingsplannen Bart Vosters van de gemeente Loon op Zand vertelt dat er een grote discussie is ontstaan over het toenemende verkeer. ‘’Vooral in de ochtend zijn de files richting de Efteling erg lang. We zijn nu aan het kijken wat we kunnen aanpassen aan de toegangsweg naar het pretpark, om de doorstroom te bevorderen.”

Sprookjes komen tot leven
De Efteling blijft uitbreiden door nieuwe attracties te plaatsen zoals Symbolica. Een darkride die de wereld van Pardoes toont via drie verschillende routes. ‘We hebben ons aan een aantal regels te houden, maar wij blijven groeien om bij de top vijf van Europa horen,’’ aldus Fons Jurgens. Ook voor 2020 staat een nieuwe verrassing te wachten. Hoe komen deze attracties tot stand? Wie ontwerpt ze en wie bedenkt het verhaal? De sprookjes zijn het boegbeeld van de Efteling. Er zit een heel team achter dat dromen werkelijkheid maakt. Een aantal van de attracties die we vandaag de dag kunnen bewonderen, hebben we onder andere te danken aan de twee creatieve breinen in het filmpje.