Nederland kampt nog altijd met een chronisch tekort aan donornieren. Zo heeft Dénis van Vliet op Facebook een nogal opmerkelijke oproep gedaan; ‘wie heeft er een nier voor mij?’

Tot drie keer toe heeft de Tilburgse Dénis van Vliet geprobeerd via Facebook een nieuwe nier te krijgen. Steeds komen er reacties, maar daar blijft het bij. In 2017 is Dénis één van de vele patiënten die een nieuwe nier nodig hebben. Hij is echter niet verbonden aan een wachtlijst, omdat hij niet ziek genoeg is. Zijn nieren werken namelijk nog voor 12 procent. De norm voor een plek op de wachtlijst is 10 procent. Dit zorgt voor problemen bij Dénis, die dankzij zijn zwakkere nierfunctie veel minder kan doen. Waar normale mensen prima een dagje door de stad kunnen slenteren, is Dénis na een tripje naar de dichtsbijzijnde supermarkt al total loss.

Het is dus duidelijk dat het aantal nierpatiënten stijgt, maar het aantal donoren ten opzichte van vorig jaar is gedaald. Dit brengt een aanzienlijk probleem met zich mee, omdat er nog altijd jaarlijks 150 mensen overlijden omdat een donororgaan te laat komt. In 2009 ging de campagne ‘Nederland zegt Ja’ van start, met de opdracht om het tekort aan donororganen terug te dringen. Sindsdien zijn er ruim 600.000 nieuwe donoren bijgekomen. Maar toch is de gemiddelde wachttijd nog steeds 4 tot 6 jaar. Dénis is daarom op zoek naar een donororgaan van een levende donor.

Als er voor Dénis geen verbetering in het verschiet zit, lijkt de meest voor de hand liggende oplossing de hemodialyse. Hierbij zou Dénis aan een zogeheten dialyseapparaat worden gekoppeld waar een kunstnier in is verwerkt. Die neemt vervolgens de nierfunctie over. Dialysearts Hannah Kruis legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Nierdialyse from Ismay Kieskamp on Vimeo.

Dialyse zou het leven van Dénis enorm beïnvloeden. Een gemiddeld dialyseschema vraagt om 3 tot 4 behandelingen per week, die 3 tot 4 uur per behandeling in beslag nemen. Zo weet ook nierpatiënt Esther, die dankzij een levensgevaarlijke bacterie blijvende nierschade heeft opgelopen. Zij ondergaat de dialyse maar liefst vier keer per week.

Mocht Dénis nou wel op tijd een goede levende donor vinden, dan wordt een er een donorprocedure ingestart. Maar hoe ziet die weg van een donor er nou precies uit?