Op een warme zomerdag stappen jij en jouw hond in de auto voor een ritje naar het bos. Onderweg stop je bij een vriendin om een pakketje op te halen. De hond blijft in de auto. Jij en je vriendin raken aan de praat. “Oke, één kopje thee dan.” Wanneer je terugkeert bij de auto, is je hond overleden.

Het klinkt wellicht als een uitzonderlijke situatie, maar dat is het niet. ”En het is weer raak!”, schreef de dierenambulance van ‘s-Hertogenbosch dinsdag 16 mei op Facebook. ”Vandaag is er een hond overleden in Limburg die opgesloten zat in de auto. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: laat je hond niet achter in de auto!” Dat dit bericht niet bij alle hondeneigenaren is aangekomen, bleek toen de politie en dierenambulance vorige week zaterdag een hond uit een auto in Winterswijk moesten bevrijden.

Achtergelaten

Naast goedbedoelende baasjes die hun honden in onwetendheid in een snikhete auto laten wachten, zijn er ook eigenaren die hun hond bewust achterlaten. Sandra Deumens, eigenaresse van de Facebookpagina ‘Needy Dogs’, heeft het in de zomerperiode drukker dan normaal. Samen met vijf andere vrijwilligers plaatst ze elke dag foto’s van vermiste en gevonden honden. ”In de zomer gaan mensen er vaak op uit, op vakantie bijvoorbeeld. Een hond is dan een struikelblok voor hen.” Maar ook financiële problemen maken volgens Sandra dat mensen hun hond achterlaten, door ze bijvoorbeeld aan een paal voor een hondenasiel vast te binden. ”Wanneer je een hond naar het asiel brengt, moet je een geldbedrag betalen. Dat hebben mensen niet altijd.”

Mensen hebben niet altijd het geld om hun hond naar het asiel te brengen.

Gemiddeld ziet Deumens vijf gevallen per week voorbij komen waarbij het gaat om een bewuste ‘vermissing’. ”Asiels en organisaties die de honden vanuit landen als Roemenië adopteren, moeten door middel van bijvoorbeeld huisbezoeken goed kijken bij wie ze een hond plaatsen. Soms hebben mensen de beste bedoelingen, maar zijn ze niet capabel genoeg om voor een hond te zorgen of hebben ze de financiële middelen gewoon niet.”

Het zijn net mensen

Ook in een land als Nederland, waar de hond één van de meest geliefde huisdieren is, gaat het dus lang niet altijd goed. Hebben alle honden het dan helemaal niet zo goed in Nederland als wij denken? Welnee, volgens hondentrainer en tv-presentator Martin Gaus van programma’s als Natte Neuzen en Dierenmanieren hebben de meeste honden het ‘fantastisch’. ”Honden hebben het beter dan mensen. De meeste baasjes doen ontzettend hun best om hun hond een aangenaam leven te geven”, zegt hij.  Om je huisdier goed te begrijpen, moet je volgens Gaus wel de taal van de hond leren. ”Als je naar Engeland gaat, moet je ook Engels leren. Zo moet je ook de taal van de hond leren.”

Leer de taal van jouw hond from Renée Vink on Vimeo.

Volgens de hondenexpert zijn er drie pijlers voor een goed hondenleven: aandacht, voorspelbaarheid en beheersbaarheid. ”Als de deurbel gaat, weet hij dat er iemand voor de deur staat. Als hij daar op een juiste manier mee om gaat, krijgt hij daar aandacht voor. Voorspelbaarheid, beheersbaarheid en aandacht: daar gaat het om in het hele leven, dat geldt voor zowel mensen als honden.”

Een huisdier voor studenten?

Ben jij na het lezen van dit artikel nóg doller op honden geworden dan je al was, en wil je er eentje opnemen in jouw studentenhuis? Volgens Martin Gaus is dat niet altijd een goed idee. ”Het ligt aan het karakter van de hond. Het kan, maar ideaal is het niet. Als er twintig mensen rondlopen, hecht een hond zich misschien aan drie van hen. Als er tien mensen om een hond heen lopen die hij niet leuk vindt, wordt hij daar natuurlijk niet blij van.”

Weet jij net zo veel van honden als Martin Gaus? Test het hieronder!