Tom Dumoulin wint de Giro d’Italia. De overwinning is niet alleen prachtig voor ons, de trotse Nederlanders, maar ook voor de populariteit van de wielersport.  Het is namelijk 37 jaar geleden dat een Nederlander voor het laatst een grote ronde (Giro, Tour de France, Vuelta) won. Amateurrenners en wielerfans zijn nu meer gemotiveerd om op de fiets te stappen.

Door: Jedrek Nadobnik & Sven Trommelen

“Het was de eerste keer dat Dumoulin voor een grote ronde ging. Hij werd al een keer vijfde in de Vuelta, maar dit was de eerste keer dat hij echt voor de eindwinst ging. Dat hij dan meteen wint, is echt indrukwekkend”, vertelt Jeroen Vanbelleghem. Hij is commentator bij Eurosport en versloeg de Giro voor Nederlandse en Belgische kijkers. Hij verwacht dat het aantal wielrenners in Nederland gaat stijgen. “Je zag dat ook bij Zoetemelk, 37 jaar geleden. Er waren veel kinderen die begonnen met fietsen na de zege van Zoetemelk in de Tour de France. Nu Dumoulin de Giro heeft gewonnen en daar veel aandacht voor is, denk ik wel dat veel kinderen ook gaan fietsen.” Dat geldt volgens de Belg Vanbelleghem niet alleen voor wielrennen, maar voor elke sport. “Schaatsen is bij jullie heel bekend en bij ons niet. Toen kwam er één Belgische schaatser die het goed deed: Bart Swings. En plots was schaatsen bij ons ook populair.”

De kijkcijfers van de Giro 2017 laten een stijgende lijn zien.

Vanbelleghem merkt dat er steeds meer aandacht kwam voor het wielrennen, naarmate Dumoulin meer kans maakte op de overwinning. “We hebben de eerste twee dagen 230.000 tot 300.000 kijkers gemiddeld gehad. En dan plots op de laatste dag hebben we een piek van 1,8 miljoen. Eurosport was de enige zender die de Giro uitzond, maar we beseffen ook wel dat de hoge kijkcijfers niet aan ons liggen. Het is niet zo dat we zoveel kijkers hebben omdat Eurosport het uitzendt. We weten ook wel dat dat zuiver is door de prestaties van Dumoulin.”

Doodnormale jongen

In fietsenwinkel Giant Store Marco in Maastricht, de geboortestad van Tom Dumoulin, merken ze een stijging in de verkoop van racefietsen. Dumoulin werd woensdag gehuldigd in ‘zijn’ stad. Een mooi moment om hem te vragen hoe hij de toekomst van het wielrennen voor zich ziet.

Amateurrenners zijn toch wel de grootste en meest bijzondere groep kijkers van de Giro. De belevenis van de grote rondes is groter volgens de 47-jarige Marc Routs en de 19-jarige Martijn Craninckx. Zij doen namelijk zelf aan wielrennen en leven zo meer mee met de profrenners op tv.

‘Niet normaal goed’

De toekomst voor de Nederlandse wielsport ziet er volgens Vanbelleghem rooskleurig uit. “Dumoulin is 26 jaar. Die kan nog zeker acht jaar mee op het hoogste niveau. Nibali is 32 en die staat ook gewoon op het podium.” Dumoulin kan zelfs de Tour de France winnen, denkt Vanbelleghem. “Ik denk dat hij dat ook gaat doen. Het is niet normaal hoe goed hij is. Als je dit ziet in de Giro; hij klopt Quintana en Nibali. Dat zijn mannen die de Tour al eens gewonnen hebben.” Toch hangt het niet alleen van Dumoulin af. Naast een goed team moet hij ook het juiste parcours hebben. “Hij is goed bergop, maar hij zal nooit de beste bergbeklimmer zijn. Als de Tour volgend jaar één of geen tijdrit heeft, moet hij die tour niet gaan rijden. Of beseffen dat het moeilijk wordt om die overwinning te behalen.”

Met dat nieuwe wielertalent komt het wel goed: “Succes brengt altijd ander succes te weeg. Dat is in dit geval ook zo denk ik. Laten we dat hopen.”