Door: Matthijs Keim en Micherélla Clarinda

Moslims vasten dit jaar van 26 mei tot en met 24 juni met de ramadan. Dat betekent een maand lang niks eten en drinken van zonsopkomst tot zonsondergang. En dat eist zijn tol op je lichaam, zeker bij de tropische temperaturen van dit jaar. Voor gelovigen is die opoffering het waard.

Het wordt steeds warmer in Nederland. Uit cijfers van de NASA bleek in januari dat 2016 het warmste jaar wereldwijd ooit gemeten is. De twee jaren daarvoor braken datzelfde record ook al. Ook tijdens de ramadan, de vastenmaand voor moslims, is dit merkbaar; de maand mei kende dit jaar enkele dagen met tropische temperaturen. Op 27 mei werd een temperatuurrecord verbroken: het werd 31,9 graden.

Andere jaren

Tijdens de ramadanperiode spelen deze temperaturen de deelnemers parten. Het is volgens het Voedingscentrum raadzaam om in de ochtend voor het vasten extra glazen water te drinken. In de afgelopen zeven jaar was dit de gemiddelde temperatuur tijdens de islamitische vastenmaand.

Religieuze en sociale betekenis

Het is bijna af te raden om met deze temperaturen mee te doen aan de ramadan, maar volgens hoogleraar Godsdienstwetenschap Herman Beck hechten moslims veel waarde aan de islamitische vastenmaand. “In de eerste plaats is het vasten tijdens de ramadan een voorschrift uit de Koran. Verder tonen moslims door te vasten hun dankbaarheid aan God. Sommigen zien het zelfs als een ‘boetedoening’ voor hun zonden.” Ook heeft de ramadan, naast een religieuze, een grote sociale rol in het leven van moslims. “Het is een feest van bezinning. Gelovigen denken na over het leven en komen tot elkaar. Na zonsondergang zoeken familie en vrienden elkaar op om te bidden, de Koran te lezen en samen te eten.”

Omdat de ramadan een maand is waarin familie en vrienden vaak samen zijn, doen moslims bijna altijd mee. “In principe is het vasten iets tussen de gelovige en Allah, maar de sociale controle is er ook. Moslims sporen elkaar aan niet af te wijken van het goede, dus ook wanneer je overdag wat wil eten.” Volgens Beck hechten moslims echter ook gewoon aan het voorschrift van het vasten. “Dat je vast, laat volgens gelovigen zien dat je een goede moslim bent.” Het volhouden van de ramadan hangt af van je doorzettingsvermogen. “Vaak wordt er gezegd dat de eerste dagen moeilijk zijn, maar dat het vasten daarna al snel makkelijker gaat.”

Jonge moslims en de ramadan

Dat vasten soms ingewikkeld is, weten ook jonge moslims. Wajdi Rahbi (26) vast en werkt als verkeersregelaar in de volle zon, waardoor hij overdag dorstig is. Azadeh Eftekhar (27) studeert diëtetiek in Den Haag en slaat de ramadan dit jaar een keer over.

Drink water, eet fruit

Als het tijdens het vasten echt warm wordt, zijn er verschillende manieren om toch voldoende vocht binnen te krijgen. Diëtiste Samira Bourhaleb-Toub, die zelf ook aan de ramadan deelneemt, heeft daar enkele tips voor.