Prikken, spuiten, prikken, spuiten. Dat is het ritme dat 100.000 Nederlanders met diabetes type 1, ook wel bekend als suikerziekte, elke dag in hun hoofd hebben. Apple is bezig met het maken van een horloge waarmee diabetespatiënten hun bloedsuiker zonder prikje in de gaten kunnen houden. Stiekem hopen ze ook ooit op genezing, vertellen patiënten Gabriele en Sanne.

Het horloge zou, met lichtstralen die door je huid gaan, de hoeveelheid suiker in het bloed kunnen meten. In dat geval is het niet meer nodig om de bloedsuiker met een vingerprik te meten, wat diabetespatiënten nu moeten doen. Het idee staat, maar Apple onderzoekt nu nog of het maken ook praktisch haalbaar gaat zijn.

“Nodige prikken besparen”

Gabriele (21) vindt die gedachte wel prettig. Hij heeft sinds zijn vierde diabetes en is enthousiast over de Apple Watch. “Het horloge zou ik zeker gebruiken, want het zou de nodige prikken besparen. Ik  hoop wel dat Apple het product beschikbaar maakt voor iedereen.” Gabriele moet voor elke maaltijd zijn bloedsuiker prikken en daarna insuline spuiten. Dit is een stofje dat mensen met diabetes niet zelf aanmaken en dat de suiker in het bloed afbreekt. “Ik moet regelmatig eten en snoep weinig tussendoor of suikervrij, want als ik toch een keer iets extra wil eten, dan moet ik dus een keer extra insuline inspuiten.”

Diabetes heeft dus een grote invloed op zijn dagelijks leven. “Ik studeer nano-biologie en werk vaak in het laboratorium. Daar moet ik me natuurlijk goed kunnen concentreren en secuur kunnen werken. Dat is soms lastig als mijn bloedsuiker laag is. Dan wiebelt het reageerbuisje in mijn trillende handen en kan ik mij minder goed concentreren. Dan moet ik een paar minuten wachten totdat ik weer verder kan.”

Sanne (21) heeft ook al sinds een jonge leeftijd diabetes. “Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zal ik dat vast wel te horen krijgen, maar het is niet dat ik me er heel erg in verdiep.” Lachend zegt ze: ” voor het interview wist ik nog niks van het horloge, maar het is zeker een uitkomst. Doordat ik al bijna mijn hele leven diabetes heb, weet ik niet beter. Al zijn alle verbeteringen fijn. Bij alles wat ik doe, moet ik aan mijn bloedsuiker denken. Heb ik genoeg insuline bij? Heb ik dextro’s meegenomen?

Ik moet er altijd aan denken. Heb ik genoeg insuline bij? Heb ik dextro’s bij me?

Ik dans en fitness een paar keer in de week en dan moet je goed op je suikerwaardes letten, want sporten kost veel energie en daardoor zakt mijn bloedsuiker snel. Het pompje is geen garantie dat alles goed gaat. “Mijn insulinepompje gaf bijvoorbeeld geen insuline meer, zonder dat ik dat doorhad. Toen had ik de hele dag een hoge suiker en voelde ik me ziek. Als er dus in de toekomst de mogelijkheid komt dat je diabetes daadwerkelijk kunt genezen, dan zou ik die zeker aangrijpen.”

Stille hoop

Gabriele volgt het nieuws via op social media. “Mijn familie is daar meer mee bezig. Als ze er weer iets over gelezen hebben, zeggen ze dat meteen. Toen ik nog kind was, vertelden de dokters al dat je op een dag diabetes zou kunnen genezen. Zoals het er nu naar uit ziet, hebben ze dat goed voorspeld. Ik hoop dat er geen operatie nodig zal zijn om het uiteindelijk te kunnen genezen. Een kleine ingreep zou daarentegen zeker overwegen. Dat zijn verschillende universiteiten aan het testen, maar ik durf het pas aan als het zeker is dat het werkt.”

Net als bij Gabriele is Sannes familie op de hoogte van de laatste onderzoeken en snufjes op het gebied van diabetes. “Ze appen altijd als ze iets erover hebben gelezen of in het nieuws hebben gezien. Ze zijn er soms nog meer op gebrand dan ikzelf”, lacht ze. Ik probeer me nooit te veel op de verwachtingen te focussen, omdat je niet zeker weet wanneer de oplossing er echt is. Ik zou zeker een ingreep overwegen, als het nodig is ook meerdere keren. Graag, als ik daar beter van word. Ik ben niet anders gewend, maar het is en blijft een rotziekte.”