Het Rode Kruis bestaat 150 jaar en dat viert de organisatie groots. Door middel van een echte ‘Rode Kruis tentoonstelling ze de vrijwilligers is het zonnetje. Een groot kruis siert in de komende weken de tentoonstelling in het Philips Museum.

De medewerkers van het museum zijn in ieder geval nieuwsgierig en nemen vlak voordat het museum opengaat een kijkje bij het grote rode kruis. Het gevaarte staat sinds begin mei midden in de tentoonstelling over Philips en gezondheidszorg. Het twee meter hoge ijzeren kunstwerk trekt de aandacht in de open ruimte. Toeschouwers kunnen als het ware in het kruis stappen. In beide ‘vleugels’ van het kruis zit een beeldscherm waar de bezoekers één voor één naar kunnen kijken. De filmpjes vertellen verhalen van vrijwilligers in de afgelopen 150 jaar.


Samenwerking

Het is niet verwonderlijk dat een van de drie rondreizende kruizen neerstrijkt in het Philips Museum, want het Rode Kruis heeft een redelijk lange geschiedenis, weet woordvoerder Peter Henst van het Philips Museum te vertellen. De Philips Foundation steunt jaarlijks enkele goede doelen en daar is het Rode Kruis een van. “De familie zelf is ook persoonlijk betrokken geweest. De echtgenote van Anton Philips was zelf ook betrokken bij de opvang van Belgische vluchtelingen. Daarnaast is er in de tijd dat er werd geëxperimenteerd met televisie een inzamelingsactie op tv geweest. Voor ons museum is de tijdelijke tentoonstelling ook een aanwinst, een nieuw element binnen de vaste expositie”, vindt Henst.

Jubileum

Voor dit idee heeft het Rode Kruis met twee communicatiebureaus om de tafel gezeten, vertelt Belinda van der Gaag, woordvoerster van het Rode Kruis. Ze geeft aan dat voor het jubileum is gezocht naar de persoonlijke verhalen van de vrijwilligers. Een deel is te zien in de betreffende filmpjes en een tiental verhalen zijn gebundeld in een boek. De fragmenten die te zien zijn in de tentoonstelling, zijn monologen van enkele minuten over ervaringen van vrijwilligers van in de negentiende eeuw tot nu. Deze zijn niet verteld door de betreffende vrijwilligers, maar door acteurs van het Nationale Theater. Zij zijn gekleed in de uniformen van het Rode Kruis van die tijd, waardoor bezoekers zich kunnen inleven in het verhaal.

Van der Gaag geeft aan dat de neutraliteit die het Rode Kruis draagt, nog steeds een belangrijke pijler is van hun bestaan. “Maar gelukkig is het in Nederland momenteel rustig”, zegt Van der Gaag. Zoals in een van de filmpjes te zien is, kwamen vrijwilligers voor dilemma’s te staan als het gaat om neutraliteit. Ga je een gewonde Duitse soldaat verzorgen en hoe handel je als je de gijzelaars van de treinkaping in De Punt moet helpen? De acteurs vertellen hoe de betreffende vrijwilligers gehandeld hebben. De besluitvaardigheid won het altijd van de twijfel, blijkt uit de verhalen. Onder de enkele reacties die ze tot nu toe van de vrijwilligers heeft gekregen, zijn alleen maar positieve, laat ze weten.

De tentoonstelling in het Philips Museum is te zien tot en met 19 juni.