Alle cosmetica in Nederland is dierproefvrij te noemen. Sinds 2013 geldt binnen de Europese Unie dat producten zoals make-up en haarverzorging niet langer meer getest mogen worden op dieren.
Door: Celine Haring

Vanaf 11 maart 2013 zijn dierproeven op cosmetische producten door de wet verboden. Volgens Paul van Leu van stichting Proefdiervrij wordt dit in Europa goed gehandhaafd. De Leu vertelt dat ingrediënten worden bekeken aan de hand van een lijst die vóór de wetgeving werd opgesteld. “Zo kan er gecontroleerd worden of er in het product ingrediënten voorkomen die niet op de lijst aangegeven staan. Wanneer dit niet het geval is, zal de producent aan moeten tonen dat het ingrediënt veilig voor gebruik is – zonder behulp van dierproeven.”

Hoewel het in Nederland goed geregeld is, worden dierproeven in bijvoorbeeld China nog wél uitgevoerd. “In China werkt het ongeveer hetzelfde als in Nederland, maar het probleem is dat de lijst met ingrediënten nog veel te klein is”, zegt de Leu. Cosmetische merken die in China verkopen, zoals bijvoorbeeld Mac Cosmetics en L’Oréal, zijn dus gewoon dierproefvrij. Wel zal elk product dat de producent daar wil verkopen door de Chinese overheid worden getest via hun ingrediëntenlijst. Op het moment dat een ingrediënt in China nog niet bekend is, zal deze daar via dierproeven op veiligheid worden getest.

“Proefdiervrij leven is niet mogelijk, dat houd je nog geen drie dagen vol”, claimt de Leu. Maar wel vinden er verbeteringen plaats om proeven zo veel mogelijk zonder dieren uit te kunnen voeren. Wel is er wat dat betreft nog plaats voor verbetering, want voor bepaalde medicijnen wordt bijvoorbeeld nog wél op dieren getest.

Voor producenten maakt het verbod op dierproeven het wel lastig om nieuwe ingrediënten te kunnen ontwikkelen. Waar zij eerst door middel van een dierproef de veiligheid konden garanderen, is dit nu niet langer mogelijk. Zij zullen op zoek moeten gaan naar alternatieven.