Steeds meer studenten sluiten tegenwoordig een lening af voor verschillende doeleinden, dat blijkt uit een artikel van de NOS. Een deel van deze studenten gebruikt dit geld om te beleggen. Ook Mert Kumro, een 20-jarige Utrecht Law College student uit Den Haag besloot in maart te stoppen met zijn bijbaantje, om zich full-time bezig te houden met beleggen.

“Het begon in 2008 toen veel banken te kampen kregen met de economische crisis. Ik vond daar mijn passie voor economie en ging mij meer verdiepen in de beleggingswereld.”

Mert startte zijn beleg carrière met de app Bux, een gratis app waarop je leert te beleggen. “Ik deed het een tijdje voor spek en bonen tot ik het goed onder de knie kreeg”, vertelt Mert.

Geld in het laatje

“Ik voelde al lang een drang tot financiële onafhankelijkheid, maar zonder baantje komt er natuurlijk geen geld binnen.” Met zijn aanvullende beurs begon Mert te werken met cryptogeld; een soort digitale munteenheid. “Al het beleggen doe ik van mijn eigen geld, ik probeer het lenen nu nog uit te sluiten.”

Tegenwoordig belegt Mert vooral in valuta’s. Je gebruikt dan een valuta om daar een andere valuta mee te kopen. Aandelen kopen doet hij niet, dat wil hij alleen doen als ‘het bedrijf hem aan het hart ligt’.

Mert ziet geen reden om te stoppen. Ook de reacties van buitenaf houden hem niet tegen. Investeren met je geleende geld kan leiden tot schulden, maar dat is voor hem geen probleem. Als het aan hem ligt zouden juist meer studenten moeten leren beleggen. “Ik ben aan het brainstormen over een idee waarmee ik meer jongeren kan warm laten lopen voor de markt. Maar dat is voor in de toekomst.”