Ondanks alle voorlichtingen op scholen raken kinderen tussen de vier en achttien jaar steeds vaker betrokken bij ongelukken in het verkeer. Tussen 1 januari 2014 en 22 augustus 2017 is dit aantal met 18 procent gestegen. Dit blijkt uit een rapport van VIA, een bureau dat gegevens over verkeersongevallen verzamelt.

Volgens de landelijk projectmanager infrastructuur van de politie, Egbert-Jan van Hasselt, is de voornaamste oorzaak van de ongelukken de ‘overbelasting’ van het fietspad. Scholen worden steeds groter en hierdoor gaan er ook meer kinderen dezelfde kant op. “Enorme massa’s leerlingen beginnen tegelijk,” zegt hij tegen het AD.

Ook is de smartphone een gevaarlijk middel voor op de fiets. In een artikel van Veilig Verkeer Nederland, zegt Felix Cohen (directeur van VVN) dat dit probleem zo vroeg mogelijk aangepakt moet worden. “Nu bewust maken, is beter dan later afleren. Het is een wonder dat er nog niet veel meer slachtoffers vallen als gevolg van afleiding door de smartphone.”

Basisschool de Cocon in Tilburg ziet dit probleem ook. Mede hierdoor krijgen de kinderen extra smartphonelessen op school. Veel basisscholen geven les in verkeer en doen mee met evenementen om de kinderen goed voor te bereiden op verschillende verkeerssituaties. “Op onze school krijgen de leerlingen vanaf de kleuters les in het verkeer. Hier spelen ze situaties na, zoals ‘wie mag er eerst’ en ‘wat te doen bij..'”, aldus de directrice. Net als 200.000 andere basisschool leerlingen, doet de school ook mee met het landelijke verkeersexamen.

Door: Mara Wouters

Bron: AD, VVN, Basisschool de Cocon