Steeds meer mensen maken gebruik van huisartsenposten, maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot. De huisartsenposten zijn overbelast en kunnen de werkdruk niet meer aan. Ook in de regio Tilburg is dit het geval. “Mensen doen een beroep op de huisartsenposten om een scheet”, aldus Hillary Hendriks, huisarts werkzaam op de Huisartsenpraktijk in Tilburg.

Hendriks vertelt dat het aantal mensen dat buiten de kantooruren belde voor spoedzorg vroeger nog nihil was. “Mensen durfden soms niet eens op te bellen, omdat ze bang waren om aan te dringen.” Tegenwoordig wordt de telefoon al gepakt bij kleine rugklachten. “Zelf heb ik ooit meegemaakt dat iemand vertelde ‘hoeveel pijn ze aan haar borst had en last had van haar longen’. Toen zij later hier kwam, was ze alleen wat aan het hoesten. Maar ook die mensen kunnen wij niet uitsluiten van onze hulp”, vertelt ze.

Op sommige momenten moeten de huisartsenposten nee zeggen. “Als aan de telefoon al duidelijk is dat de persoon geen spoedhulp vergt, moet zij worden afgewezen.” Veel mensen die gebruik maken van huisartsenposten zijn vaak kwetsbaar en wonen alleen thuis. Zij komen echter niet in een zorgtehuis terecht, want ook daar is te weinig ruimte. “Voor een plekje in een tehuis moet je bijna stervende zijn”, aldus Hendriks.