Veel mensen vinden het lastig om te gaan sporten, laat staan met een handicap. Toch heeft dit Daniëlle Verhoeven (21) niet tegengehouden. Zij is aan het trainen om deel te kunnen nemen aan de Paralympische Winterspelen met als onderdeel parasnowboarden.

“Ik heb cerebrale parese (CP). Dit is een halfzijdige verlamming die ik vanaf mijn geboorte heb. Ik had een bloedpropje in mijn hersenen waardoor het geen zuurstof meer kreeg en dit zorgde voor een herseninfarct waarbij ik dus verlamd raakte.” vertelt Daniëlle.

Nadeel

“Ik kan in principe bij alle categorieën worden ingedeeld, want ik heb natuurlijk een handicap op het boven- en onderlichaam. Dit zorgt ervoor dat ik een nadeel heb vergeleken met mijn tegenstanders.” Bij het parasnowboarden word je ingedeeld in een van de drie categorieën. Twee voor een handicap met het onderlichaam, een voor het bovenlichaam.

Johan Cruyff Foundation

Daniëlle was gescout bij een wintersportfundag van de Johan Cruyff Foundation en de Mentelity Foundation. Het werd georganiseerd zodat kinderen en jongvolwassenen kennis konden maken met wintersport. Uiteindelijk kwam ze hierdoor bij de Nederlandse ski vereniging terecht. Hier begon ze steeds vaker te trainen, van eens per maand bij de Nederlandse ski vereniging naar eens per week bij een slalomclub in Landgraaf.

Jonge sport

Parasnowboarden is een redelijk jonge sport in de winterspelen. Een groep snowboarders wilde in 2005 dat het een Paralympische sport werd. In 2014 was het voor het eerst een onderdeel van de Winterspelen.