Een sportwedstrijd winnen met een Apple Watch. Dat gebeurde tijdens de honkbalwedstrijd tussen de Boston Red Sox en de Yankees. Catchers Max Clarijs en Ruben Leerentveld vinden het creatief, maar niet kunnen.

Volgens de New York Times kwamen op de Apple Watch van de assistent-trainer van de Boston Red Sox berichten binnen van analisten die de hand- en armgebaren van de tegenpartij hadden ontrafeld. Bij honkbal is het gebruikelijk dat de pitcher en catcher door middel van handgebaren afspreken hoe de bal gegooid wordt. Spelers en trainers mogen wel de codes van de tegenstander kraken, maar dit moeten ze met eigen ogen doen. Zonder hulpmiddelen.

Reactie van Nederlandse honkballers
Max Clarijs, Catcher bij Koninkrijksteam U23: “Ik vind het wel een creatieve manier. Daar spelen ze om miljoenen dus elke pitch is belangrijk. Als je weet wat er gegooid wordt slaan zij makkelijker een homerun waardoor ze winnen.” Hij keurt het gebruik van technologie echter wel af: “Ik vind het zelf niet kunnen, maar het hoort er wel bij. Als een speler zelf kan uitvogelen wat er gegooid wordt, dan doet het andere team het niet goed en zullen ze iets moeten veranderen. Maar niet dat er nog van buitenaf hulp wordt gebruikt en ook nog eens met een smartwatch wordt doorgegeven.”

Ruben Leerentveld, catcher bij HSCN Nuenen, vindt de tactiek niet kunnen: “Ik vind het niet slim omdat Major League Baseball live wordt uitgezonden en ze de acties dus terug kunnen kijken.” Leerentveld zal deze vorm van technologie ook nooit in zijn eigen wedstrijden willen gebruiken: “Ik vind het juist leuk dat je niet weet wat voor bal er gegooid wordt en er eerlijk gespeeld wordt.”