Ondanks dat judoka Henk Grol het afgelopen WK in Boedapest liet schieten door een knieblessure, stapt hij toch over naar de klasse boven de honderd kilogram. Hij wordt hierdoor automatisch een zwaargewicht volgens de judobegrippen. Grol zelf denkt dat dit geen probleem is, maar de waarheid blijkt anders te zijn.

“Mijn knie wordt juist kwetsbaarder als ik afval. Als mijn lichaamsvet onder de tien procent komt, krijg ik allemaal klachten en ben ik gevoelig voor infecties” meent Grol zelf. Tijdens een interview in het sportprogramma Langs de lijn vertelde Grol afgelopen zaterdag dat ‘verschillende mensen’ dit tegen hem gezegd hebben. Over de soort klachten en infecties liet Grol niets los.

Volgens orthopeed Iris Kraakman is het veel genuanceerder: “Het trainen van geblesseerde lichaamsdelen is handiger als je soepel of lening bent, maar of je dik of dun bent maakt niets uit,” zegt Kraakman, “daarnaast is de kans op infecties bij zwaarlijvigheid juist groter”.

Een geblesseerde knie is, zoals Grol zegt, niet kwetsbaarder bij lichtgewicht. Kraakman zegt dat het bij zwaargewicht veel langer duurt voordat een knie genezen is. Bij zwaargewicht wordt er meer vocht in het lichaam verzamelt wat het genezingsproces vertraagt.