Een 51-jarige Tilburger is afgelopen dinsdag opgepakt voor het handelen in anabole steroïden. Deze zijn alleen legaal verkrijgbaar op doktersvoorschrift, maar een heleboel hulkies injecteren zonder papiertje en komen daar mee weg. Want sportscholen zijn niet verplicht om leden te controleren of te weigeren bij gebruik.

Lex Benden, persvoorlichter van de NVWA, legt uit hoe het zit: “Het gebruiken van anabolen is niet strafbaar. Het handelen zonder vergunning wel, want het zijn geen drugs.” Maar volgens experts is het bizar dat iedere sportfreak kan spuiten zonder gevolgen.

Yvon Roeleveld, huisarts in opleiding, zou het nooit voorschrijven: “In hele uitzonderlijke gevallen wordt het voorgeschreven aan patiënten met een bijzondere vorm van bloedarmoede of botontkalking. Dokters schrijven het dus nooit voor aan sporters om hun prestaties of spiermassa te verbeteren. Anabole steroïden komen uit het mannelijk geslachtshormoon testosteron en hebben een eiwit sparende functie waardoor je sneller spiermassa opbouwt. Het zorgt ook voor een toename van de botmassa en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.”

Wij mogen wél weigeren

Sportscholen hebben geen duidelijke regels als het gaat om anabole steroïde. “Als sportschool mag je mensen weigeren bij onaangenaam gedrag”, vertelt Kalijn van Gouwen, allround sportinstructrice bij Multifit Tilburg Fitness & Health. “Wij proberen gebruikers van anabolen zoveel mogelijk te weren. Bijvoorbeeld door een beperkt aantal gewichten voorhanden te hebben.” Iedere sportschool bepaalt zijn eigen beleid tegenover anabolen. “Bij de inschrijving doen wij een health test en vullen zij een formulier in waar wij onder andere vragen naar medicatiegebruik. Dit formulier moeten zij ondertekenen zodat wij niet aansprakelijk worden gesteld.”