Het Rode Kruis verwacht veel steun vanuit Nederland voor de slachtoffers van orkaan Irma die gisteren de Nederlandse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius trof. Volgens een woordvoerder komt dit doordat het rampgebied nu op Nederlandse grond ligt.

Volgens het Rode Kruis is het zeer te merken dat het onderwerp erg leeft in Nederland op dit moment. ‘’We krijgen al heel de dag vragen en berichten binnen van mensen die op een of andere manier willen helpen. Nu zijn we vooral bezig de problemen in kaart te brengen zodat we weten welke hulpgoederen die kant op moeten’’, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.

Vanochtend om elf uur gaven premier Rutte en minister Plasterk een persconferentie. Rutte roept op om alle medebewoners van het Nederlandse Koninkrijk te steunen via de giro van het Rode Kruis. Minister Plasterk geeft aan dat er twee vliegtuigen van defensie naar Curaçao gaan om vanaf daar hulp te bieden aan de getroffen eilanden.

Orkaan Irma raasde afgelopen woensdag over Sint Maarten. De orkaan valt in categorie 5; de zwaarste categorie. Contact met het eiland verloopt moeizaam en langzamerhand komt de enorme schade in beeld. Op het Franse deel van het eiland zijn al zeker acht doden gevallen. Over doden op het Nederlandse deel is nog niks bekend.