Esther Vergeer is benoemd tot chef de mission (spreek uit als champignon) van de Nederlandse Paralympische sportploeg. De ex-rolstoelspeelster met vijf keer goud op haar naam neemt het stokje over van André Cats. Meer symbolisch kan de kartrekker van Team NL, als eerste aangestelde mindervalide, niet zijn.

Vergeer zal tijdens de Paralympische Winterspelen van Pyeongchang in maart 2018 verantwoordelijk zijn voor de Nederlandse Paralympiërs en zorgt ze ervoor dat zij zich volledig op de sport kunnen focussen.

Ze weet gewoon wat een sporter nodig heeft

-NOC*NSF

Dat de Nederlandse rolstoellegende benoemd is, kwam niet als een verrassing. “Met haar verleden als sporter, de inzet voor de gehandicaptensport en de ervaring die ze in Rio opdeed als assistent chef, is Esther de juiste keuze”, zegt Sonya Schonewille, persvoorlichter van NOC*NSF. “Ze heeft verstand van zowel sport als logistiek, wat erg belangrijk is voor een rol als deze. Ze weet wat een sporter nodig heeft.”  Ook het Nederlands Paralympische team zag het al van verre aankomen. “Er waren wel meer kandidaten, maar Esther lag voor de hand” zegt Daniel Schildkamp, persvoorlichter.

Chris Vos, gekwalificeerd voor banked slalom en snowboardcross liet via Instagram weten dat de ex-Paralympiër met vijf medailles op haar naam, meer dan welkom is als ploegleider:

Als toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament, is er geen gebrek aan organisatieskills. Als we Dimitri Bonthuis, woordvoerder van het ABN AMRO WTT, moeten geloven.  “Wij denken dat er geen betere kandidaat te vinden was dan Esther. Ze heeft al vele jaren gezorgd voor een succesvol toernooi. De Nederlandse Paralympische sportploeg is fantastisch af met een succesvol boegbeeld zoals Esther. Zij zal een grote bijdrage leveren in Pyeongchang.”