Babür Noerlandi (29) kampt sinds het begin van zijn puberteit met heftige acne. Via een huisgenoot komt hij op het idee om nog maar één keer per dag te eten. Dit dieet zou werken tegen zijn acne en ondergewicht. Een halfjaar houdt hij dit vol.

Babür Noerlandi

Vrolijk bestelt Noerlandi een normale koffie. Hij vertelt: ,,Het dieet werkte voor mij in het begin heel goed. Ik was vrij snel gewend om alleen ’s avonds nog te eten. Voornamelijk rauwe groentes en ei. Mijn acne verdween, maar mijn stofwisseling werd niet trager.’’ Als de koffie gebracht wordt, glundert Noerlandi door de tekening in de koffie. ,,Dit is toch een cadeau van het universum, of niet dan?”

Hij vervolgt zijn verhaal. Het vele afvallen was voor Noerlandi een reden om toch naar de dokter te gaan. Zijn eigen dokter schreef hem alleen een medicijn tegen acne voor. Een teleurstelling voor Noerlandi, hij hoopte een meer inzichtelijk advies over zijn eten te krijgen. ,,Mijn eigen dokter zei dat ik tegen het randje van een eetstoornis zat. Daar heeft hij achteraf wel gelijk in. Ik genoot ook niet meer van eten. Ik was echt aan het leven om te overleven.’’ Het was Lisette Stok-Koch, dokter en lichaamstherapeut, die hem weer aan het eten kreeg met de woorden: ‘Je bent zo pietje-precies geweest met het eten dat je vergat te leven. Genieten is genezen.’

Stock-Koch laat telefonisch weten dat het dieet dat Noerlandi volgde voor sommigen zou kunnen werken. Het hangt af van je lichaamsbouw en je genen. Of je wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgt met dit dieet vraagt zij zich af.

Gevangenis
Zelf ziet hij de afgelopen maanden als een proces van zijn leven. ,,Ik dacht dat het mij echt zou helpen en had ook niet verwacht dat ik nu weer elke dag zou ontbijten. Ik ben nu gestopt met rauw eten en het dwangmatig creëren van een gevangenis voor mezelf, je kan dan namelijk niet helen.’’ Noerlandi probeert zo puur mogelijk te eten. Sinds kort heeft hij op advies van dokter Stok-Koch zuivelproducten uit zijn dieet geschrapt. ,,Ik merk dat nu ik het niet meer eet en drink, een betere huid heb en mij stukken beter voel.’’
In een normale supermarkt kom je Noerlandi dan ook echt niet tegen. ,,Het zijn giffabrieken, ik zie supermarkten echt niet meer als een leverancier van de voedingsindustrie. Als ik iets over bewerkt eten op Facebook voorbij zie komen, kan ik daar heel boos om worden. Ik geloof dat het bewerkte voedsel je geestelijk en lichamelijk uit balans kan brengen door al die hormonen in het eten.’’

Suikers
Met kleine hapjes geniet hij zichtbaar van het koekje bij de koffie. ,,Ik ben blij dat ik de controle nu los kan laten. Ik heb dit wel echt gemist. Samen met andere mensen eten, samen genieten. Ik eet alleen nog natuurlijke suikers en soms een koekje.’’ Ook een alcoholisch drankje mag hij van zichzelf nu af en toe drinken.
Iets minder vrolijk begint hij over de dag ervoor. ,,Ik was gisteren vlees aan het eten en voelde mij daar niet prettig bij. Hoe kunnen wij iets eten wat zoveel levenskracht bezat? Je lichaam heeft natuurlijk bepaalde stoffen nodig, maar moet dit dan echt ten koste gaan van een ander organisme?’’ Hij voegt er aan toe dat hij nog wel eieren blijft eten. ,,Eieren zijn weliswaar levensvatbaar maar hebben nog geen bewustzijn in het ei.’’