Afgelopen zomer hebben kunstenaars de instelling achter het Rotterdamse kunstcentrum, Witte de With, op de hoogte gesteld van een oud feit. De naam Witte de With, zou een afstammeling zijn van het koloniale en slavernijverleden van Nederland. Dinsdag kreeg het besluit over een naamsverandering unanieme steun.

De naam Witte de With, zou komen van een zeevaarder van de VOC en WIC. Witte Corneliszoon de With (1599-1658) was betrokken bij een strafexpeditie in Jakarta en hij liet plantages op Ambon vernietigen om de monopolie van de VOC te behouden. De kunstenaars vroegen de instelling of ze wel konden opereren onder zo’n besmette naam en gebruikten hierbij de woorden “anti-zwartheid”.

Kees Weeda, de voorzitter van de raad van toezicht van het centrum, zei tegen de NOS dat de naam van de zeeheld, Witte de With, niet in overeenstemming is met de waarden waar het kunstcentrum voor staat.

De Gemeente Rotterdam geeft aan, geen rol te hebben gespeeld in het proces van de naamverandering. Ook blijft de bekende straatnaam, de Witte de With straat, gewoon bestaan. Alleen het kunstcentrum wordt voorzien van een nieuwe naam. Deze wordt begin volgend jaar bekend gemaakt.

Op de site van het kunstcentrum Witte de With, zeggen ze een verder onderzoek in gang te hebben gezet naar de naam van hun instituut. Ook geven ze aan dat ze “bewust zijn geworden van een blinde vlek in hun geschiedenis als instituut.”

Door: Mara Wouters

Bron: NOS, Gemeente Rotterdam