Sporten in de trein: NS-reizigers vinden het een goed idee, blijkt uit een poll van Metro. Lezeres Marleen Kuijf (35) kwam met het idee om een fitnesscoupé in de trein te introduceren. Ze plaatste een gifje van haar idee op Twitter en taggede NS hier in. Ondanks het enthousiasme van de treinreizigers moet sportschool Only Fitness en Multifit in Tilburg nog wennen aan het idee.

Marleen Kuijf (35) ziet de coupé voor zich met een loopband en een fiets. Ook is er een surfkussen voor op de grond. Als je erop staat ,word je in golvende bewegingen meegenomen en kun je surfen op het ritme waarop de trein rijdt. Het kussen beweegt door de treinbewegingen meer dan wanneer je op een gewone treinstoel zit.  Je traint op deze manier je rug- en buikspieren.

Metro ondervroeg haar lezers door middel van een poll op Facebook naar het soort treincoupé dat zij in de toekomst graag zouden willen. De bioscoopcoupé kwam als beste uit de test en de fitnesscoupé volgde op een tweede plek. Metro laat niet veel los over het idee van de mogelijke fitnesscoupé. Volgens een woordvoerster zijn er wel beginselen voor het idee, maar is het idee nog niet concreet waardoor zij nog niet naar buiten willen treden over verdere details.

Nieuwe coupés
Van 21 oktober tot en met 29 oktober worden een aantal tijdelijke coupés geïntroduceerd op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven. Reizigers op dit traject kunnen de coupés testen. Designers hebben verschillende ideeën voor coupés bedacht, waarvan de fitnesscoupé één van de ideeën is.

Naast de fitnesscoupé zal er bijvoorbeeld ook een mindfullnesscoupé zijn. Het idee achter de vernieuwde coupés is het veranderen van reistijd in ‘eigen’ tijd. NS wil de reizigers een andere beleving geven aan het treinreizen.

Sportscholen vooruitstrevend
Jan Willem Mooren, vestigingsmanager van Only Fitness en Multifit in Tilburg noemt het idee een ‘aparte ontwikkeling’. Hij vindt het wel goed dat de NS aandacht besteedt aan de gezondheid van de reiziger: “Sporten zou net als tanden poetsen onderdeel moeten zijn van een drukke leefstijl” aldus Mooren.

Ondanks het resultaat van de poll vraagt hij zich af de sportcoupé echt een succes gaat worden. Naast zijn twijfel, kijkt hij ook erg vooruitstrevend tegen het idee aan: “Als de volgende stap is dat er zoveel gesport wordt dat er energie opgewekt wordt, zou de trein op die energie vooruit kunnen rijden. Dat zou geweldig zijn.”

Korte trainingen & persoonlijke begeleiding
Mooren ziet de coupé voor zich met korte, effectieve workouts die je niet helemaal in het zweet werken. Hij denkt dat de treincoupés wel erg uitgebreid moeten zijn, willen er ook grote toestellen zoals een loopband geplaatst worden. Dat ziet hij nog niet zo snel gebeuren. Begeleiding door een sportinstructeur ziet hij wel zitten en voor een samenwerking tussen de NS en zijn sportschool staat hij dan ook open.