Sven Kramer ontving op 6 september voor de tweede keer de Oscar Mathisentrofee. Hij krijgt de prijs voor zijn tien kilometer op het WK afstanden in februari. Kramer behoort nu tot het eliterijtje van Nederlandse schaatsers die de trofee meerdere malen mochten ontvangen.

Een speciaal jurycomité reikt de prijs jaarlijks uit aan de schaatser met de meest bijzondere prestatie van het seizoen. De eerste Nederlander die hem ontving was Henk van der Grift in 1961. Ireen Wüst was de eerste vrouwelijke Nederlandse winnaar in 2013.

Keuzeprocedure

Hans Martin Farstad, bestuurslid van de Oslo Skoiteklub (de Noorse schaatsbond), vertelt dat de vijf juryleden jaarlijks opnieuw worden gekozen door het bestuur van de Oslo Skoiteklub. “De jury doet onderzoek naar de beste prestaties en nomineert zes tot twaalf schaatsers. Hieruit wordt uiteindelijk de winnaar gekozen. Iedereen die een wereldrecord neerzet of een internationale titel heeft, komt in aanmerking.”

Oscar Mathisen

Oscar Mathisen was een negentiende-eeuwse schaatser die meerdere keren Europees kampioen en wereldkampioen werd. De trofee, die naar hem vernoemd is, staat beter bekend als de schaats-Oscar.

In Oslo staat een standbeeld van Oscar Mathisen. Hierop is het beeldje dat wordt uitgereikt gebaseerd. De Noorse schaatsbond riep de award in 1959 in het leven. Dit was naar aanleiding van het plaatsen van het standbeeld van Oscar Mathisen buiten de Frogner schaatsarena.